Pokud se zeptáte lidí, která příloha k jídlu je jejich nejoblíbenější, zřejmě od řady z nich dostanete odpověď, že je to právě bramborová kaše. Její jemná a příjemná chuť je něčím, co skvěle doplňuje mnohá jídla sestávající z masa. Někteří fajnšmekři si ale kaši z brambor klidně vychutnají samotnou, obzvlášť pokud si ji okoření nějakou tou další chutí, třeba česnekem.
Tajemství prozrazeno
Velkou nevýhodou bramborové kaše ale je problém s ohříváním. Zatímco řadu jiných příloh ohřejete poměrně jednoduše, ať už v hrnci, na pánvi nebo v mikrovlnné troubě, pokud to uděláte s bramborovou kaší, obvykle dostanete dosti nevábný výsledek, ať už vizuální nebo chuťový. Přitom jako na potvoru kaše většinou zbyde velké množství a je škoda ji vyhazovat, když si ji můžete dát třeba i další den.
Pakliže ale nezvládnete proces ohřátí, potom musíte počítat s tím, že vám taková nepovedená bramborová kaše klidně zkazí celé jídlo. Pokud už jste vyzkoušeli všechno možné a stejně nedokážete přijít na to, jak kaši náležitě ohřát, nevěšte hlavu, řešení překvapivě existuje a používají ho i profesionální šéfkuchaři. Ti samozřejmě své triky nechtějí jen tak prozradit, ale někdy se na nás amatéry přeci jen usměje štěstí.
Jako v tomto případě, když své tajemství odhalil Stephen Parker, který v New Yorku provozuje prestižní restauraci Lot15. A také zde svým hostům bramborovou kaši tu a tam ohřeje. Ti to ale pochopitelně nesmí poznat, protože by se jim to nelíbilo.
Takto kaši snadno ohřejete
Když o tom tak Parker mluví, připouští, že to není jen tak. “Ve chvíli, kdy mléko a máslo v kaši ztvrdnou, jen problematicky se dostávají do své původní konzistence,” uvedl Parker. Zjednodušeně řečeno bramborová kaše ztvrdne a je těžké s ní něco udělat. Ale není to vyloučené.
Takže, jak na to? Tím zřejmě nejsnazším způsobem, jak postupovat, je dát bramborovou kaši v hrnci na půl hodiny do trouby nastavené na 180 stupňů. Nezapomeňte ji však přiklopit. Tento poměrně pomalý, ale spolehlivý a šetrný způsob dokáže kaši opět zahřát tak, že bude jako nová.
Není to ale jediný možný způsob. Nabízí se také nahřátí pánve na nízkou teplotu, na kterou pak vložíte bramborovou kaši a přidáte trochu smetany a másla při konstantním míchání. To starou kaši opět zjemní a chuťově zpříjemní.
Lidé takto ale obvykle nepostupují. Nejčastěji ohřejí starou bramborovou kaši v mikrovlnné troubě. To je ale ten nejhorší možný způsob. Chuťově totiž nebude stát za nic. Stejně tak by se kaše neměla ohřívat nasucho, aniž byste do ní přidali mléko, smetanu nebo máslo.
Foto: Shutterstock