Už jste slyšeli o pučálce? Že ne? Pak je nejvyšší čas to napravit. Jedná se o staročeské jídlo, na kterém si pochutná celá rodina. Naši předci věděli, jak připravit zdravá a chutná jídla, která stojí jen pár drobných. Dá se připravit ve sladké i slané verzi, poradíme vám.
Co je to pučálka
Pučálka je pokrm, který se připravuje z naklíčeného hrachu. Upravuje se pečením, restováním nebo pražením. Klíčící luštěnina obsahuje velké množství vitamínů, je bohatá na bílkoviny a chutná skvěle. Dříve se připravovala během půstu před Velikonocemi, ale do jídelníčku ji můžete zařadit po celý rok. Návrat ke konzumaci naklíčených luštěnin je jen návratem k tradicím.
Zdravá dobrota
Pražená pučálka se prodávala běžně v ulicích. Oproti popcornu dodáte pučálkou tělu spoustu potřebných enzymů, vitamínů, rostlinných bílkovin a samozřejmě energie. Klíčením se luštěniny stávají lépe stravitelné, minimalizuje se riziko nadýmání.
Jak připravit pučálku
Na klíčení pučálky potřebujete obyčejný hrách. Jen je třeba zakoupit celý hrách se slupkou tedy nesáhnout po půleném hrachu. Vybrat můžete zelenou i žlutou variantu. Hrách vám naklíčí asi za 3 dny.
Hrách propláchněte, dejte do větší sklenice a zalijte vodou na celý den. Dobře se pracuje se sklenicí o objemu 5 l. Voda by měla sahat asi 4 cm nad hrách. Druhý den vodu vylijte, hrách propláchněte a vraťte do sklenice bez vody. Překryjte potravinovou fólií s dírkami a postavte na parapet na slunce. Další den se vám začnou objevovat klíčky. Jednou denně je vhodné hrách propláchnout a vrátit do sklenice.
Jak vařit pučálku
Naklíčený hrách se připravuje na pánvi s kouskem másla. Přidává se sůl, pepř, česnek, čerstvé bylinky. Pro lepší chuť můžete přidat kousky slaniny nebo osmaženou cibulku.
Můžete ji využít do salátů, připravují se z ní pomazánky nebo ji můžete vmíchat ke konci vaření do polévky.
Ke sladké verzi přidejte do pánve s máslem skořici, cukr a nakonec oříšky, rozinky nebo sušené ovoce.
Foto: Shutterstock, zdroj: Pinterest