Nejlepší jídlo pro vaše srdce. Jezte ho co možná nejvíce

Při potížích s vysokým tlakem nebo kardiovaskulárních onemocněních je naprosto zásadní otázkou náš jídelníček a životní styl. Správné stravování nám může ulehčit při zdravotních komplikacích, špatný režim naopak řadu problémů způsobit. Jednou z doporučovaných složek, které bychom měli zařadit do našeho jídelníčku jsou fermentované potraviny, které snižují cholesterol i cukr v krvi a pomáhají organismu dostat se do lepší kondice.

Kvašená zelenina pro zlepšení zdraví

Fermentovaná zelenina prospívá našemu zdraví – týká se to především střevní oblasti, ale také krevnímu oběhu a srdci. Obsahuje řadu mikroorganismů, které jsou prospěšné pro naši trávicí soustavu. Často se v ní objevuje vysoký podíl vitamínů B2, B12, ale také třeba vitamínu C nebo vitamínu K2, který je právě prospěšný pro srdce. Ostatně to, že se v kvašené zelenině ukrývá spousta potřebných vitamínů, už si ověřili před staletími námořníci, kteří si sebou na moře brali sudy se zelím, aby se vyhnuli kurdějím.

Kvašení je také jedním z nejjednodušších a také nejlepších způsobů, jak zeleninu dlouhodobě uchovávat. Je to varianta, jak zpracovat přebytky ze zahrádky nebo mít na zimu zajištěný přísun vitamínů z vlastních zdrojů.

Foto: Shutterstock

Vybíráme z fermentované zeleniny

Výživový poradci jsou v poslední době nadšení z korejského kimchi. Jde v podstatě o zelný salát, který je však připraven právě procesem fermentace. Jde o tradiční směs zelí, mrkve a cibule doplněné výrazným množství koření (sůl, chilli, česnek, zázvor…), která projde procesem fermentace a následně se podává samostatně i jako příloha. V závislosti na vlastních požadavcích lze kimchi udělat více pálivé, či sladší.

Jestli ale nemáte chuť na podobné cizokrajné speciality, nic se neděje. Jednou z nejstarších možností, jak tělu poskytnout výhody fermentované zeleniny, je pojídání kvašeného zelí. A s jeho přípravou máme v české kuchyni dlouhou tradici.

Foto: Shutterstock, Bhf, EatThis

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments