Plněné bramboráčky nebo maso pečené v bramboráku jsou skvělým tipem na pořádný oběd. Řízek Ondráš je vynikající chuťovka, která v sobě kombinuje oblíbená česká jídla – dobře okořeněnou flákotu masa a skvěle vypečený bramborák. Tohle jídlo zachutná snad každému a zasytí na celé odpoledne. Pojďme si ho připravit!
Oběd pro pracanty
Tenhle recept, který se prý jmenuje podle jednoho známého zbojníka, je skvělé jídlo, když máme za sebou hodně fyzické dřiny a velký hlad – dokáže totiž perfektně zasytit. Vyrobit a upéct bramboráky sice trvá o trochu déle, ale na druhou stranu zase k řízku Ondráš nemusíme vymýšlet a vařit žádnou přílohu.
Bramboráky se obvykle plní vepřovým masem, ale pokud ho nemáme moc v lásce nebo potřebujeme zpracovat třeba kuřecí maso, není na překážku, pokud zvolíme jiný druh.
Příprava řízku Ondráš
Budeme potřebovat klasické bramborákové těsto: brambory, mléko, mouku, sůl, česnek, pepř a majoránku.
Brambory nastrouháme na struhadle (ideálně na jemné straně struhadla, pár brambor můžeme nastrouhat hruběji, aby vytvořily hezkou strukturu), vymačkáme přebytečnou vodu a dolijeme mlékem a spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme v bramborákové těsto.
Vybrané maso osolíme, opepříme, případně přidáme trochu česneku či hořčice a lehce naklepeme. Na rozpálenou pánev nalijeme bramborákové těsto, na něj položíme plátek masa a následně zalijeme další vrstvou těsta, tak aby bylo maso po všech stranách zakryté. Necháme usmažit na spodní straně, otáčíme a smažíme na druhé. Dbáme na kvalitní propečení. Abychom měli jistotu, že je maso dobře upečené, je dobré řízky vložit ještě do trouby.
Řízek Ondráš – jakou zvolit přílohu
Jak už jsme zmiňovali – žádná v zásadě není potřeba. Chceme-li si udělat řízek malinko zdravější nebo jenom vyvážit jeho hutné chutě, můžeme zvolit lehký zeleninový salát nebo ho doplnit kysaným zelím. A samozřejmě v případě téhle české klasiky není dobré zapomínat na pivo – s ním si na Ondráši totiž teprve pořádně pochutnáme.
Foto: Shutterstock
Tento recept používali již v 70 létech v jedné restauraci v Pelhřimove, pod názvem Pelhřimovský řízek, takže nic nového
Až na to, že tohle není žádná česká klasika – je to beskydská specialita a víte, kde jsou Beskydy?
Ani to neumíte správně opsat.
V Čechách běžně jako staročeský řízek. Jestli víte, kde jsou Čechy. Jestli ne, tak je to na západ. Na východ jsou halušky.
Sám jste haluška. Ondráš, který dal tomuhle jméno, byl beskydský zbojník ale klidně to může být i staročeská specialita – je mi to jedno. reagovala jsem na autorku, která tady delší dobu produkuje různé pitominy.
Chováte se jako debil (český?) Ale možná jenom nevíte kde a co jsou Beskydy… 😛
Tam obcujou s ovcema.
Ajaj, vlastní zkušenost? 😀
To muselo bolet, že si to pamatuje…