Smažení je v našich geografických končinách velmi oblíbeným způsobem přípravy jídla. Pomiňme teď, že v žádném případě není zdravý a že bychom ke smažení neměli přistupovat příliš často. Když už se k němu ale odhodláme, chceme to udělat co nejlépe a také co možná nejčistším způsobem.
Kuchyň bude znovu vonět
Jenže vedlejším produktem smažení je také nepříjemný zápach, který v některých případech dokáže být skutečně odrazující. Většina lidí se domnívá, že to tak musí být a že se s tím nedá jednoduše nic dělat. Maximálně se tomu pokusí čelit vyvětráním otevřením okna nebo spuštěním digestoře. Tyto metody jsou ale zdlouhavé a navíc ne vždy použitelné. Ne každý má v kuchyni okno, případně digestoř.
Přesto však existuje způsob, který vás zápachu ze smažení velmi jednoduše a především rychle zbaví. Do několika minut po něm nebude ani památky. Klíčem k tomu je použití bílého octu. Ten je třeba přivést do varu nechat v této podobě asi pět minut. Ocet představuje velmi silný prostředek, který dokáže zápach ze smažení pohltit. Pakliže se obáváte, že pouze jeden zápach nahradí jiný, není tomu tak.
Tipy pro lepší smažení
Existuje však celá řada tipů a triků, jak si smažení usnadnit a především jak zabránit nevábné vůni.
- Použijte citronovou šťávu k pokapání masa před smažením. Eliminujete tak zápach.
- Jakmile začne olej pěnit, vhoďte do něj špetku soli, která pěnění zmírní.
- Při obalování řízků důkladně oklepejte strouhanku. Pokud je jí příliš, bude se při smažení oddělovat, připalovat se a zapáchat.
- Když se olej rozpálí, přidejte do něj trochu studeného oleje.
- Ve chvíli, kdy je olej rozpálen, vložte do něj kus korku.
Foto: Shutterstock