Chcete přikvapit svou návštěvu nebo rodinu pokrmem, který můžete servírovat k tradičním jídlům. Představte si třeba kachnu se zelím, nebo rajskou omáčku, a doplňte k ní knedlíky, jejichž tajemství spočívá v jednoduchosti a bylinkách.
Jednoduchá příprava
Vyhýbáte-li se domácí přípravě knedlíků, protože vám jejich příprava přijde složitá, existuje varianta, která vám udělá radost. Hrníčková varianta knedlíků je nadýchaná a vláčná. Přidání bylinek jim zajistí čerstvou a svěží chuť. Na jejich přípravu budete potřebovat mouku, sůl, mléko, pečivo, vejce a bylinky. Vaření vám ulehčí jejich způsob úpravy, vyhnete se přichycení ke dnu hrnce.
Dokonalá chuť bylinek
Bylinky dodávají hrníčkovým knedlíkům svěží chuť a originální aroma. Sáhnout můžete po vašich nejoblíbenějších. Doporučujeme především čerstvé bylinky, které dodají i barvu. Nebojte se sáhnout po petrželi, která je bohatá na vitamín C. Zajímavou volbou na jaře mohou být i mladé kopřivy. Mají neodmyslitelné zdravotní účinky. Bojují proti bolestem kloubů, pomáhají snižovat krevní tlak, nebo kontrolovat hladinu cukru v krvi. Je-li oblíbenou bylinkou libeček, buďte pouze opatrní na jeho množství. Jedná se o silně aromatickou rostlinu, která ale působí blahodárně na ledviny, kašel a čistí krev.
Knedlíky podle Ládi Hrušky
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 2 rohlíky
- 2 vejce
- 1 čajová lžička soli
- bylinky
Připravte si vajíčka a oddělte bílek od žloutku. Žloutky smíchejte s moukou a mlékem. Přidejte sůl a vše důkladně zamíchejte. Rohlíky nakrájejte na kostičky, jemně pokrájejte bylinky a vyšlehejte sníh z bílků, vše pomalu vmíchejte do těsta.
Vyberte hrnky tak, aby neměly zkosené stěny, můžete zvolit i skleničky se silnou stěnou. Důkladně je vymažte sádlem nebo rostlinným olejem. Do tří čtvrtin je naplňte těstem. Poté je postavte do hrnce s vodou, měla by sahat po spodní část ucha. Knedlíky se vaří asi půl hodiny. Po vyjmutí z hrnce je nechte chvilku vychladnout. Vlažné knedlíky můžete z hrníčku vyklopit, nakrájet a servírovat.
Foto: Shutterstock