Oblíbený polský dezert Pani Walewska je jedna z největších dobrot, jakou si doma můžete připravit. Nadýchaný a křehký koláč s typickou chutí povidel nebo pikantní marmelády, kterou zjemňuje pudinkovo-máslový krém je přesně to, na co se vám dneska budou sbíhat sliny. Jdeme se podívat na to, jak na to.
Vrstvený koláč
Řekneme vám pravdu hned na začátku – jde o vrstevný koláč a s tím je vždycky o trochu víc práce než s nějakou běžnou bábovkou. Výsledek ale obvykle stojí za to, protože v jednotlivých vrstvách dezertu se snoubí celá řada chutí, které se vzájemně prolínají a vytvářejí dokonalý zážitek.
V případě dezertu Pani Walewska budeme mít vrstvu křehkého těsta, povidla či marmelády, sněhu, ořechů a pudinkového krému.
Křehké těsto a tuhý sníh
Začneme přípravou základního těsta a sněhové vrstvy.
Na to budeme potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru
- 4 žloutky
- lžička prášku do pečiva
- 4 bílky
- sůl
- 150 g cukru
- 1 lžíce škrobu
- mandlové plátky na ozdobu
Hladkou mouku promícháme s kypřícím práškem a spolu s máslem, cukrem a žloutky vypracujeme v hladké těsto. Rozdělíme jej na dvě poloviny a zabalené ve folii necháme chvíli odpočívat v ledničce. Následně jej rozválíme na dva stejně velké obdélníkové pláty, které rozprostřeme na plechy.
Do bílků přidáme špetku soli a při šlehání postupně přisypáváme cukr, na závěr přihodíme lžíci bramborového škrobu.
Další fáze: marmeláda, mandle a pečení
Nejčastěji potkáme tenhle dezert asi v kombinaci: rybízová marmeláda (často z černého rybízu) a plátky mandlí. S chutěmi se však dá porůznu experimentovat – můžeme volit různé druhy marmelád i ořechů. K vidění je recept například s povidly.
Pláty těsta na plechu tedy hojně pomažeme zvolenou marmeládou a následně pokryjeme sněhovou vrstvou. Na vršek přijdou plátky mandlí.
Pečeme zhruba 40 minut na 170 °C. Je důležité těsto dobře hlídat, protože bílková vrstva i ořechy navrchu jsou náchylné na rychlé připálení a zhořknutí.
Krém na promazání
Připravíme si
- 500 ml mléka
- 3 žloutky
- 5 lžic cukru
- 3 lžíce škrobu
- 3 lžíce hladké mouky
- 200 g másla
- semínka z vanilkového lusku
Čtvrt litru mléka svaříme s vanilkovými semínky a cukrem. Do druhé části mléka postupně zašleháme žloutky, hladkou mouku a škrob. Zatímco mléko s vanilkou stále vaří, zašleháváme do něj druhou směs. Mícháme a čekáme, až se vytvoří pudink.
Pudink je důležité nechat úplně vychladnout, pokud by zůstal teplý, krém se nám srazí. Jakmile tedy dostatečně vychladne, opatrně ho zašleháme do másla a vytvoříme hustý hladký krém bez hrudek.
Tím pomažeme jeden z plátů dezertu a druhým přiklopíme.
Dezert je nutné nechat několik hodin usadit a spojit v ledničce.
Historie koláče
Není úplně jasné, proč nese tenhle sněhový koláč právě jméno polské hraběnky Walewské, o které se traduje, že byla milenkou císaře Napoleona. Jestli však tenhle dezert získal její jméno proto, že si ho zamilovala, pak můžeme s jistotou tvrdit, že šlo o dámu s velmi vytříbenými chutěmi. Protože dokonalost tohohle dezertu docení i ty nejmlsnější jazýčky.
Foto: Shutterstock, zdroj: Polishfoodies