Jablečný zakrytý koláč je vynikající zákusek, když máme chuť na něco sladkého a šťavnatého. Je pravda, že jde spíš o podzimní nebo zimní dezert, zvlášť když se snažíme vařit sezónně, ale chuť na něj můžeme dostat i na jaře. Je křehký, sladký, s jemnou a vyváženou chutí. K odpolední kávě jako stvořený a dobrou službu udělá i jako sladká snídaně.
Základ na zakrytý jablečný koláč
150 g másla necháme lehce povolit při pokojové teplotě a vyšleháme ho se 2 žloutky a 80 g moučkového cukru. Přidáváme 300 g hladké mouky, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva. Přidáme vanilkový cukr a citronovou šťávu, pokud máme bio citron, můžeme z něj do těsta nastrouhat trochu kůry, koláč tak získá krásné aroma.
Kompaktní těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu odpočívat v ledničce. Konkrétně u tohoto receptu se opravdu vyplatí tento krok nepřeskakovat.
Jablečná náplň
Na náplň budeme potřebovat zhruba tři čtvrtě kila jablek. Zbavíme je slupek a jadřinců. Záleží jen na vás, jak je poté naporcujete: můžeme je nastrouhat, nakrájet na plátky nebo třeba na menší kostičky. Přidáme k nim hrst nahrubo nakrájených vlašských ořechů a můžeme přihodit i rozinky. Lehce zasypeme krupicovým cukrem, obzvlášť pokud jsem jablka kyselejší, je vhodné ochutnávat a případně dosladit. V jablečném koláči samozřejmě nesmí chybět vůně skořice a můžeme přidat i pár kapek rumu.
Pečení a servírování
Těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme. Jednu placku přeneseme do formy a zaplníme jablečnou náplní. Poté vezmeme druhou část těsta a koláč svrchu zakryjeme a spojíme s okraji spodního těsta. Přebytečné těsto je nutné odřezat. Před pečením koláč potřeme rozšlehaným vejcem.
Koláč pečeme na 180 °C, měl by být hotový do hodiny.
Podávat se dá ještě zatepla, ale vynikající je i studený. Skvěle vypadá, když ho naservírujeme třeba se šlehačkou.
Foto: Shutterstock