Máte rádi krupičnou kaši? A taky se vám občas stává, že si v ní nedopatřením uděláte hrudky a pak vás to celou dobu pěkně štve? Existuje pár jednoduchých triků, jak možnost, že se krupice dobře nerozpustí, eliminovat.
Míchat a míchat
Občas se objevují rady, že by se krupičná kaše neměla míchat, ale opak je pravdou. Především zpočátku je třeba ji míchat opravdu důkladně – pozvolna, ale vytrvale. Krupice pomalu zvětšuje svůj objem a zahušťuje mléko a mícháním zajistíme, aby jí bylo v celém hrnci rovnoměrné množství.
Zároveň nám míchání také zajistí, že se mléko nepřichytí, což se u přípravy krupičné kaše stává dost často.
Zkusili jste někdy krupičku namáčet?
V některých kuchyních se to dělá běžně, jinde o téhle variantě ani nikdy neslyšeli. Před vařením krupici namočíme do poloviny mléka a necháme ji lehce nabobtnat.
Poté přivedeme k varu druhou polovinu mléka a za stálého míchání do ní přiléváme mléčnou směs s krupicí. Je to vlastně podobné, jako když se vaří puding. Tím, že je krupice už dopředu nasáklá, nenaváže na sebe tolik tekutiny a krásně se v mléce rozpustí a zahustí ho. Kaše bude díky tomuhle triku mnohem jemnější.
A na co navrch?
Protože krupičnou kaši jíme nejčastěji v dětství, už v tomhle věku zjistíme, s čím nám nejvíc chutná. Možná i proto je tolik hádek o to, jak by měla správná kaše vypadat – s cukrem a se skořicí? S máslem a kakaem? S ovocem? Nechat zdobení navrchu, nebo míchat? Raději řidší nebo „pro dřevorubce“? Zkrátka krupičná kaše nám nostalgicky připomíná dětství a nedáme dopustit na to, jak nám ji dělala maminka nebo babička.
Rozhodně však doporučujeme ještě do horké kaše zamíchat lžíci másla, bude díky tomu ještě jemnější a lahodnější.
Chcete-li vyzkoušet nějaký modernější nebo méně tradiční přístup, zkuste ji dochutit třeba javorovým sirupem nebo si ji připravit jablečným rozvarem.
Foto: Shutterstock
Víte, autorko, já jsem se krupicové kaše navařila dost – pro syna a teď i pro vnuka a udělat ji umím, i když ji nemám ráda.
Učila mně ji vařit moje babka když mi bylo 12…
Nynější matky dávají přednost instantním hnusům, takže máte u mně tentokrát palec nahoru.