Každodenní pití piva má velké plus. Vědec ukázal skvělé účinky, které zatím nebyly známy

Pravidelní konzumenti piva nebo vína rádi tvrdí, že tyto alkoholické nápoje v menším množství prospívají zdraví. Někteří experti s tím opatrně souhlasí, přičemž zdůrazňují ono malé množství, zatímco jiní neúprosně tvrdí, že alkohol škodí v jakémkoliv množství. Pravdou ale také je, že tyto nápoje neobsahují pouze alkohol, ale i další složky, které skutečně mohou být prospěšné.

Dokáže prodloužit život

Zdá se, že pozitivní účinky piva jsou nově potvrzeny i vědeckým způsobem. Nová studie totiž doložila, že pivo v menším množství skutečně dokáže prodloužit život, a to velmi jednoduchým způsobem: brání totiž vzniku řady závažných nemocí. Konkrétně jde o rakovinu, demenci, cukrovku či obezitu. Důvodem jsou obrovsky prospěšná probiotika, jež pivo obsahuje.

V tomto případě ale platí, že není pivo jako pivo. Ačkoliv určité benefity mají zřejmě všechna piva, v tomto ohledu jsou těmi nejlepšími belgická piva, která jsou poměrně silná, ale zároveň velmi bohatá na kvasinky, jež právě probiotika produkují.

Foto: Shutterstock

Fantastické kvasinky

Většina piv se kvasí pouze jednou, ovšem tato hned dvakrát. Nejprve v pivovaru a následně ještě v láhvi. Díky tomu se zvyšuje nejen síla piva, ale zároveň nabývá na důležitosti proces fermentace. Toho se totiž účastní hned dva různé kmeny kvasinek. Nedojde tak jen k přeměně cukru na alkohol, ale také k produkci kyselin, jež zničí škodlivé bakterie.

Vysoká koncentrace alkoholu je škodlivá pro střeva, ale pakliže si dáte jedno pivo za den, můžete si být jisti, že je to pro vás dobré,” říká profesor Eric Claasen, který působí na univerzitě v Amsterdamu. Jiná univerzita, tentokrát z americké Nebrasky, pak v jednom výzkumu zjistila, že některá piva v láhvi mohou obsahovat až 50 milionů probiotických bakterií. To už je pořádná porce.

Ostatně, není náhodou, že ve středověku se pivo neprodukovalo primárně pro požitek, ale především z nutnosti, protože obyčejná voda nebyla pitná. Avšak pivní kvasinky všechny škodliviny zlikvidovaly.

Foto: Shutterstock, zdroje: Brewers Journal, News Medical

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments