Už odmala slýcháme, že máme jíst zeleninu. Proč? Protože je zdravá. To je bezesporu pravda, zelenina je totiž nabitá vlákninou, vitamíny, minerály a antioxidanty, nicméně některé druhy obsahují více živin než jiné. Mrkněte, kterých 7 druhů je nejzdravějších.
Špenát
Špenát je extrémně bohatý na vitamín K. Kromě něj obsahuje také slušné množství vitamínu A a taky antioxidanty. Přispívá ke zdraví srdce a snižuje krevní tlak.
Mrkev
Mrkev je výjimečná velmi vysokým obsahem beta karotenu, který naše tělo přeměňuje na vitamín A. Dále obsahuje draslík a vitamíny C a K. Snižuje riziko určitých druhů rakoviny.
Brokolice
V brokolici najdeme sulforafan – sloučeninu, která chrání před rakovinou. Brokolice také pomáhá předcházet různým chronickým onemocněním, snižuje hladiny zánětu. Obsahuje vitamíny K, C, dále mangan a draslík.
Česnek
Zázračně léčivá zelenina, prevence mnoha onemocnění. Obsahuje alicin, který podporuje zdraví srdce, upravuje hladinu cukru v krvi a snižuje hladinu cholesterolu.
Růžičková kapusta
Obsahuje kaempferol – antioxidant s protizánětlivými a protirakovinnými vlastnostmi účinný při prevenci poškození buněk. Růžičková kapusta je také zdrojem vlákniny, kyseliny listové, hořčíku, draslíku a najdeme v ní vitamíny A, C a K.
Zelený hrášek
Čerstvý hrách vyloupaný přímo z lusků sice obsahuje o něco více sacharidů a kalorií než jiné druhy zeleniny, ale je neuvěřitelně výživný. Bohatý na vlákninu, bílkoviny, vitamíny A, C, K, B1, B2, B3 a kyselinu listovou. Přispívá ke zdravému trávení a má protirakovinné účinky.
Červená řepa
Ač se pyšní nízkým obsahem kalorií, ukrývá vlákninu, mangan, kyselinu listovou a dusičnany. Ty se přemění na oxid dusnatý, který pomáhá rozšiřovat krevní cévy. Snižuje krevní tlak i riziko srdečních onemocnění. Zlepšuje sportovní výkon.
Mezi další druhy, které bychom měli pravidelně zařadit do jídelníčku, patří červené zelí, chřest, batáty a květák.
Foto: Shutterstock, zdroj: healthline.com