Orchideje jsou v posledních letech stále oblíbenější interiérové květiny. Jistě není divu. Za jejími květy se otočí každý. Ať už je to Phalaenopsis ideální pro pěstitele začátečníky, stromobytec Dendrobium či člunatci Cymbidium, stále se jedná o úchvatné rostliny s nepřekonatelným vzhledem, ale i náročností na péči.
I přes dobrou péči, správnou zálivku a ostatní, se může stát, že orchideje ne a ne vykvést. V takovém případě nezbývá nic jiného, než koupit hnojivo a květinu přihnojit. Pokud volíte jiný způsob, ten přírodnější, zvolte surovinu, kterou má každý z nás doma. Jaká to je?
Hnědý poklad nejen pro lidi
Dáváme si jej nejčastěji ráno po probuzení, dodává nám energii, zvyšuje krevní tlak, povzbuzuje a tak dále. Jistě, hádáte dobře – je to káva. Tento oblíbený nápoj není podporující pouze pro nás lidi, ale také pro mnoho květin. A jednou z nich je jistě i orchidej. Obsahuje značné množství prospěšných látek, které dokáží květinu vyživit.
V takzvaném lógru můžeme najít kyselinu listovou, mangan, draslík, hořčík, vitamín B1, 2, 3 a 5. To je jistě velký výčet prospěšných látek.
Správná příprava je důležitá
Vše je velmi jednoduché, ale správné ředění domácího hnojiva by mělo být samozřejmostí. Připravte si cca jednu vrchovatou lžičku mleté kávy a zalijte ji vodou o 80 °C. Nechte kávu louhovat a následně odlijte dvě deci a nechte ji vychladnout. Tekutinu zřeďte vodou v poměru 3:1. Připraveným roztokem zalijte orchideje přibližně jednou za měsíc. Nezapomínejte i na správně prováděnou zálivku, kdy voda nesmí v květináči stát. Zvolte způsob namáčení.
Můžete také pro rostlinu zvolit samotný lógr. Zajistí správný metabolický proces a správné fungování průchodů. Také jí dodá velké množství energie a prospěšných látek. Ze všeho nejdříve nechte kávovou sedlinu zcela vyschnout. Až poté ji můžete nasypat ke kořenům. Rostlina tak bude mít dostatek minerálů a síly, pro tvorbu zdravých květů, které vás jednoznačně budou těšit.
Foto: Shutterstock, zdroj: Everydayorchids