Fantastický nekynutý houskový knedlík. Rychlejší, jednodušší a hlavně lepší než klasický

Zelí a kačena, výpečky a špenát a další vynikající omáčky a jídla, ke kterým se bezpochyby hodí právě houskový knedlík. Jenže bohužel ten z obchodu není jíž to, co býval, a abyste si připravili vlastní, na to se zrovna necítíte, protože se bojíte, že byste jej nezvládli? Ale ano, zvládli, chce to jen správný recept a jakékoliv katastrofě se můžete bez obav vyhnout. Máme pro vás správný recept na nekynutý houskový knedlík, který se zadaří každému. 

Nekynutý houskový knedlík

Na přípravu tohoto knedlíku budete potřebovat pouze pár surovin:

  • půl kila polohrubé mouky
  • 3 rohlíky
  • 1 vejce
  • 250 mililitrů minerálky – soda bez příchutě
  • jedna lžička soli
  • půl balení kypřícího prášku

Postup přípravy

Ze všeho nejdříve si připravte větší mísu a prosejte do ní mouku. Následně na mouku vysypte kypřící prášek a promíchejte. Rohlíky, housky nebo co máte, rozkrájejte na malé kostičky. Vysypte je do mouky nyní, protože kdybyste je chtěli dát do těsta až po zamíchání vajec, nešlo by to tak jednoduše. 

Můžete přidat například i zelenou bylinku jako je petrželka, která bude v knedlíku vypadat krásně. Suchou směs osolte a rozklepněte do něj rozmíchané vejce. Následně přidejte jedno deci minerálky a promíchejte. Míchejte vařečkou a pokud se vám směs bude zdát příliš hustá, přidejte ještě trochu minerálky. Těsto nesmí být řídké, ale ani příliš husté. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky. 

Foto: Shutterstock

Závěrečná příprava

Těsto si rozdělte na dva stejně velké kousky, vypracujte z nich hladké bochánky a následně je vyválejte do tvaru knedlíku, oválu či klidně kola, záleží jen na vás. Ovšem nejlepší bude váleček o průměru cca šest centimetrů. Nyní si připravte velký hrnec a dejte do něj vařit vodu. Knedle musí být potopené. Následně vodu osolte a přiveďte k varu.

Než budete knedlík vkládat do vroucí vody, namočte si ruce do vody či oleje a ještě jednou jej zformujte do požadovaného tvaru. Poté jej vařte po dobu dvanácti minut. Jestliže se knedlíky přilepí ke dnu, pomocí vařečky je podeberte. Plamen stáhněte a dovařte. Po vytažení jej nemusíte propichovat, dejte je pouze na mřížku a následně nakrájejte klidně i ostrým nožem.  

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jarot
Jarot
2 let

K těmto jídlům je nejlepší bramborový knedlík.

Iris
Iris
2 let

Nekynutý houskový knedlík dělám roky bez prášku, sody či minerálky – jediný rozdíl je, že dám víc rohlíků a dělám těsto nepatrně řidší – vařím ho v plátýnku – bez toho by se rozvařilo. Je jemný a nadýchaný, krájím ho hned po vybalení nití.

Ivona
Ivona
2 let

Zase někdo něco objevil, co je dávno objeveno. Radši kynuté. Těsto míchá pekárna. Po prdopeč mě pálí žáha.🤔

Lenka
Lenka
7 měsíců
Reply to  Ivona

Tyto knedlíky dělám 40 let.Rodina by nejedla kynute houskove knedlíky,neboť tvrdí,že jsou vatové a pokud si je daji v restauraci,namoci je omackou a jsou rozblemcane.