Řízky jsou snad nejoblíbenější rychlé jídlo, které se u nás dělá. Když se povedou a jsou krásně šťavnaté a dozlatova upečené, tak je radost je jíst. Někdy to však nedopadne příliš dobře – na vině je několik chyb, které při jejich přípravě děláme. Základem je dobrý výběr masa, ale zkazit se dá i obalování nebo smažení. Jaké nejčastější chyby se při přípravě řízků dělají?
Výběr masa
Kvalita řízku záleží především na kvalitě masa, z jakého ho připravujeme. Důležité je vybírat maso z kvalitních zdrojů – je dobré vědět, odkud pochází, nebo si ho vybírat v dobrém řeznictví. Záleží i na druhu masa – některé jsou příliš suché na to, aby z nich byly dobré řízky. Z vepřového masa se tak hodí nejvíc vepřová krkovice, která je hezky prorostlá a bude šťavnatá, z kuřecího masa je potom dobré sáhnout po mase ze stehen. Problém se může objevit u krůtích řízků, které bývají obecně sušší.
Obalování
Maso na řízky je třeba obalovat těsně před tím, než ho začneme péct, aby trojobal zbytečně nenavlhnul. Obalujeme klasicky v mouce, rozšlehaném vajíčku s troškou mléka a strouhance. Strouhanku do masa nezatlačujeme, ale naopak obalujeme jen zlehka, aby neměla tendenci se při pečení odloupávat.
Smažení
Řízky se ve spoustě domácností smaží na oleji, ale vyzkoušejte je smažit na sádle tak, jak se to dělalo dřív. Ať už vyberete jakýkoli tuk, vkládejte řízky na opravdu dobře rozpálený tuk tak, aby se trojobal příliš nenasákl. Smažte zprudka a rychle, tak aby byly pěkně dozlatova upečené. V případě vepřového masa je můžeme poté vložit dopéct do trouby.
Připravte si vynikající řízky
Když už si dáváme záležet na přípravě řízků, měli bychom dobře volit i přílohu – vybírat kvalitní brambory nebo si je dát třeba s domácím, krásně křupavým chlebem. Když vybereme kvalitní maso a dáme si záležet na postupu přípravy, bude z řízků ta největší pochoutka, jakou si můžeme dopřát. Tak co? Už se vám sbíhají sliny?
Foto: Shutterstock