Jitrocel působí protizánětlivě, pomáhá při hojení ran, podporuje správné zažívání, a zvláště v našich končinách je oblíbený pro své léčebné účinky v boji proti nachlazení a kašli.
Jitrocel kopinatý
Vyskytuje se téměř všude, kam se podíváme. Na loukách, polích, podél cest, na okrajích lesů. Je znám už několik století. K léčení se užívaly nejen listy, ale také kořínky a semena.
Nejideálnější doba pro sběr listů je květen až srpen, než začne rostlina kvést, tedy mají totiž listy nejvyšší koncentraci účinných látek. Sbíráme pouze zdravé, suché rostliny. Listy sušíme na přímém slunci, v jedné vrstvě. Snažíme se je zachovat vcelku a uskladnit do prostorné nádoby, kterou umístíme na suché, tmavé místo.
K čemu se jitrocelový sirup používá?
Posiluje horní cesty dýchací, rozpouští hleny, usnadňuje vykašlávání. Pro svou sladkou chuť je velmi oblíben také u dětí. A jeho výroba není vůbec složitá. Zajímalo by vás, jak si ho můžete připravit sami doma?
Recept na jitrocelový sirup
Pro přípravu domácího jitrocelového sirupu si připravíme zavařovací sklenici, hnědý cukr nebo med a listy jitrocele kopinatého. Ten se snažíme natrhat v co nejpřírodnějším a nejčistějším prostředí. Vyrazíme za ním pro jistotu na louku za město.
Čerstvé listy jitrocele důkladně omyjeme a natrháme na malé kousky. Natlačíme je do vyvařené zavařovací sklenice tak, aby dosahovaly výšky zhruba 1 cm. Zasypeme cukrem nebo zalijeme medem. Stejným způsobem budeme vrstvit až dokud sklenici nenaplníme. Vždy jedna vrstva natrhaných jitrocelových listů, pak cukr nebo med. Sklenici uzavřeme a necháme 10 dní stát na teplém, avšak stinném místě.
Po deseti dnech sirup slijeme či scedíme. Skladujeme v lednici.
Dávkování
Dospělí užívají polévkovou lžíci třikrát denně, děti od 3 do 12 let čajovou lžičku třikrát denně a ty nejmenší (od jednoho roku do tří let) půlku čajové lžičky dvakrát denně. Vzhledem k tomu, že sirup podporuje vykašlávání, nepodáváme na noc před spaním.
Vyzkoušejte i jitrocelový čaj
Také čaj z jitrocele prospěje našemu zdraví, a přitom skvěle chutná. Jednu lžičku čerstvých nebo usušených listů jitrocele zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme krátce vylouhovat. Můžeme osladit medem.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline.com
Parádní návod a dobře sepsané. Je zde výskyt a taky jak na to super díky :))