Oblíbené jídlo způsobuje rakovinu, bijí na poplach lékaři. Ještě horší než alkohol či kouření

Je dobře známo, že rakovinu způsobují některé zlozvyky, jež patří bohužel mezi velmi rozšířené. Tím hlavním jsou cigarety a v těsném závěsu pak nadměrná konzumace alkoholu. Bohužel to ale není tak jednoduché, že pokud přestanete kouřit a pít, máte záruku bezpečí před touto zákeřnou poruchou. Roli hraje množství faktorů a v rámci životosprávy je přeci jen třeba udělat o něco více.

Zasažena jsou hlavně střeva

Vědci se výzkumu rakoviny velmi bedlivě věnují a pravidelně tak přinášejí závěry o tom, které potraviny jsou prospěšné v rámci prevenci a které naopak škodí, i když byste to do nich třeba neřekli.

Teď upozornila Světová zdravotnická organizace na skutečnost, že jedním z největších karcinogenů současnosti není nic jiného než zpracované maso, tedy především uzeniny a nejrůznější hotové pokrmy. Pracovní skupina pojmenovaná IARC informovala, že největší dopad má konzumace takového masa na střeva. Zvyšuje totiž riziko rakoviny střev. Experti šli dokonce tak daleko, že zpracované maso z hlediska rizika vzniku rakoviny zařadili na roveň právě kouření a alkoholu.

Tento závěr nepřichází zničehonic. Je výsledkem zevrubného zhodnocení celých deseti velkých a specializovaných studií, které se zaměřily právě na zkoumání souvislosti mezi rakovinou a zpracovaným masem. Ze závěrů vyplývá, že už konzumace 50 gramů zpracovaného masa zvyšuje riziko rakoviny střev o 18 %. Čím více takového masa konzumujete, tím pochopitelně hůře. Zejména v České republice přitom nejsou výjimkou ani specialisté, kteří spořádají deset či dvacet deka salámu na posezení. To je jakoby vykouřili dvě krabičky cigaret.

Foto: Shutterstock

Čemu se vyhýbat

Pokud vás zajímá, co přesně pod pojem zpracované maso spadá, potom vězte, že nejde o čerstvý produkt. Prošel procesem zpracování, v rámci kterého byl obohacen o řadu látek, jako jsou třeba konzervanty nebo dochucovadla. Typicky se jedná právě o uzeniny, jako jsou párky, slanina nebo salámy. Jde však i o různé zamražené produkty, například kuřecí nuggety, případně krabicové hotovky.

A co naopak pomáhá? Pakliže jste v minulosti konzumovali velké množství uzenin, měli byste to významně omezit a naopak zařadit potraviny bohaté na vlákninu, jako je zelenina a ovoce, celozrnné pečivo či hnědá rýže.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

To beru – zeleninou vykrmím králíka a toho pak s chutí sežerem!
Kvalitní domácí klobáska 1 – 2x týdně nikoho nezabije.

Baví mě šílenosti typu “jsou v ČR specialisté, kteří na posezení spořádají 10 – 20dkg salámu”… a co mám dělat, když se zdržím v terénu neplánovaně dlouho a v dohledu je akorát večerka, kde je právě ten salám a rohlíky (a možná ještě tavený sýr) – to mám být hlady až do večera, ty huso?

Haluz
Haluz
2 let
Reply to  Iris

Kvalitní domácí klobáska 1 – 2x týdně nikoho nezabije. Řek bych ani dvě.. Ovšem faktem zůstává, že každá škodlivost tělu, tělo ničí. Tedy zkracuje život. Tzn. nezabije, ale zkrátí.. navíc, třeba já nevím jistě jestli jsem z této planety. Když mám tak odlišné zažívání a celou bytost by se dalo říct. Můj zdravotní stav, má nálada, mé schopnosti, prostě celé mé bytí je přímo úměrné tomu co žeru. Celý život jsem se snažil jíst normálně. To co mi rodiče servírovali a nutili, ten zdraví škodlivý odpad. Je to divné, protože já to vidím i na vás co to svinstvo s… Číst vice »

Iris
Iris
2 let
Reply to  Haluz

Inu, já to říkám pořád, že zdravý člověk by měl jíst všechno 🙂 Mně bude příští rok 60 a nemám žádné zdravotní problémy – na preventivky chodím poctivě, ale vždycky si připadám jako mimozemšťan, protože se mi zoufale snaží najít nějaký problém a nic. Nevím, jestli dbám na životosprávu – spíš to nijak neřeším, ale je fakt, že uzeniny jím minimálně (někdy to jinak nejde – viz výše popsaný případ) a sladkosti nejím už od dětství – prostě mi nechutnají. Jím veškeré maso – průmyslově nezpracované – jezdíme pro něj na farmu, kde naše “maso” pobíhá celé léto po louce.… Číst vice »

Zvoník
Zvoník
2 let

Chcípne každý, vzkříšeni budou jen vybraní.