Cukrovka je velmi nepříjemnou chorobou. Ačkoliv by se mohlo zdát, že vlastně nic tak hrozného nezpůsobuje, je to dáno především účinnou kompenzační léčbou, která je dnes k dispozici. Bez ní by byl život pacientů mnohem horší. A stejně to znamená, že se musí neustále omezovat a kontrolovat. Tu a tam je navíc přepadnou záchvaty hyperglykémie, tedy stavu, kdy krevní cukr vystoupá nebezpečně vysoko. Ty mohou být až život ohrožující.
Nečekané účinky kurkumy
V případě cukrovky tkví problém v inzulinu, respektive jeho nedostatečné produkci prostřednictvím slinivky břišní. Právě tento hormon má na starosti regulaci krevního cukru v těle. Někdy ho sice organismus produkuje, ale pro změnu nedokáže vstřebat tam, kde je to potřeba.
Lidé s cukrovkou by se měli neustále hlídat, zda náhodou nekonzumují příliš potravin bohatých na sacharidy. Takové mají obvykle velmi vysoký glykemický index, který může hodnoty glukózy vyhnat nebezpečně vysoko. Existují však i potraviny, které ho dokáží zase redukovat. Vědci tu a tam nějakou objeví a představí ji veřejnosti.
Tentokrát jde o kurkumu, tedy koření, které má i řadu dalších prospěšných vlastností. V tomto případě jde především o obsah kurkuminu, což je dominantní složka, jež koření propůjčuje jeho jasně žlutou barvu. Nová studie zjistila, že když si dáte kurkumu spolu s jídlem, vede to ke snížení krevního cukru oproti stavu, kdy byste si dali jen samotné jídlo. Kurkuma tak dokáže snížit glukózu, kterou vyprodukuje zkonzumované jídlo. Na rozdíl od jiných navíc funguje prakticky okamžitě. Efekt se dostaví do jedné hodiny.
Efekt byl jednoznačný
Dobrovolníci, kteří v rámci studie dostávali spolu s jídlem kurkumin a nikoliv placebo, měli o 60,6 % nižší hladinu krevního cukru do jedné hodiny od konzumace. Jako placebo fungoval rybí olej, který žádný podobný efekt neukázal. Kombinace kurkumy a rybího oleje způsobila 51% snížení krevního cukru.
Kurkumu můžete užívat celou řadou způsobů. Můžete si dopřát koření jako takové, případně jím doplnit jídlo. K dispozici jsou však i tablety s vysokým obsahem kurkuminu. Ten se většinou kombinuje s černým pepřem, v jehož důsledku dokáže organismus kurkumu lépe vstřebat.
Foto: Shutterstock, zdroj: Scientific Reports