Dokonalá omáčka k řízkům. Už je nebudete chtít jinak

Řízky jsou klasikou české kuchyně, kterou milujeme již od dětství. Spojené je máme nejen se svátečními obědy, ale i dlouhými výlety. Jak ale vytvořit dokonalý přírodní řízek bez trojobalu? Pokud jste fanoušky tohoto pokrmu, doplňte ho omáčkou, která má své kořeny ve francouzské kuchyni. Připravte si omáčku beurre blanc.

Odkud se vzala?

Tato francouzská specialita údajně vznikla omylem. Je tvořena jemně soleným máslem, bílým vínem a šalotkami. Úžasná je především k rybě, ale pokud ji zkusíte s kuřecím řízkem, potěší všechny vaše chuťové pohárky.  O její původ se vedou dlouhé spory, někteří ji doplňují ještě o zakysanou smetanu, která jí dodá větší jemnost. Traduje se, že vznikla jako chyba kuchařky Clémence, která zapomněla do tradiční omáčky přidat koření a žloutky.

Tajemství dokonalé chutě

Jejím základem je velmi jemná a hebká chuť. I když je původně určena k rybám jako je treska, candát nebo losos. Vychutnáte si jí i k drůbežím řízkům. Je postavena především na víně a kyselé chuti vinného octa, které se těmto druhům masa perfektně hodí.

I když je omáčka původně určena k rybám jako je treska, candát nebo losos. Vychutnáte si jí i k drůbežím řízkům. / Foto: Shutterstock

Beurre blanc u vás doma

Abyste si chuť máslové omáčky mohli doma vychutnat, budete potřebovat 250 g studeného másla, 8 cl bílého vinného octa, 2 dcl bílého vína, 1 polévkovou lžíci zakysané smetany na zjemnění a 6 sekaných šalotek. Nejdříve nasekejte šalotku, použijte k tomu mixér. Do kastrůlku vložte šalotku, víno a ocet. Nechte je redukovat. Rozkrájejte máslo na kostičky. Při mírném zahřátí zapracujte máslo vidličkou. Vznikne vám jemná hmota. Osolte ji a opepřete. Pokud chcete omáčku ještě jemnější, přidejte smetanu.

Servírujte

Hotovou omáčkou můžete přelít řízky nebo rybí maso. Dochutit ji můžete i svými oblíbenými bylinkami. Získáte tím pokaždé jinou chuť. Pokud ji jednou vyzkoušíte, už nikdy nebudete chtít přírodně upravené drůbeží maso konzumovat jinak.

Foto: Shutterstock, zdroj: 750 g

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments