S jíškou osmaženou na másle bude jídlo o něco těžší a méně dietní. Tento problém řeší hlavně bezlepkáři, ale i tak je dobré znát způsoby, jak zdravě zahustit různé omáčky a polévky. Využít můžete různé typy obilovin, brambory, zeleninu nebo luštěniny.
Vločky
Nejjednodušším způsobem je uvařit zeleninu s kořením a rozmixovat ji na krémovou polévku. Může se stát, že do hrnce se zeleninou přidáte moc vody a po rozmixování vám vznikne obarvená voda. V tom případě můžete sáhnout po troše vloček, i těch bezlepkových. Jemně mleté vločky stačí nechat několik minut nasáknout tekutinu, vločky celé chvilku povařte, a poté umixujte znovu.
Ne každému se ale zamlouvá strava v podobě dětských přesnídávek. Bramboračku rovněž můžete zahustit vločkami. Nesmí se to s nimi přehnat, protože vločky zvětšují objem až trojnásobně.
Brambory
Brambory se často přidávají do krémových polévek, protože dokáží výborně zahustit a nastavit polévku podobně, jako jíška. Brambory také dodávají polévce krémovější strukturu, ale je možné je také z receptu vynechat.
Cibule
Cibule tvoří základ mnoha omáček. Stačí vyndat maso a rozmixovat výpek s vývarem a cibulí. Omáčka lehce zesvětlá a zhoustne. Proto se do omáček jako třeba rajská nemusí jíška vůbec přidávat.
Zdravé mouky
Další alternativou pro zdravé zahušťování jsou zdravé mouky, a zvláště ty luštěninové dobře zahušťují. Na trhu najdete nejčastěji mouku z cizrny, ale můžete se setkat i s fazolovou, čočkovou nebo hrachovou. Luštěniny přidají pokrmu sice o pár kalorií navíc, ale zato také nutričně hodnotné látky. Rozmíchejte ji ve studené vodě a vlijte do polévky.
Pozor na celozrnnou mouku, v polévce by vám mohly vadit tvrdší části obalů z obilovin, které nezměknou.
Zelenina
Není nic jednoduššího než rozmixovat zeleninu, nebo alespoň její část v omáčce nebo polévce. Musíte ji nechat vařit jen napůl ponořenou ve vodě, aby měl výsledek požadovaný efekt.
Foto: Shutterstock, zdroj: Bbcgoodfood
Hmmm, do svíčkové dám čočkovou mouku. To bude mňamka 🤭🤭
Máte asi opařený jazyk – všechna vámi uvedená super zahušťovadla změní základní chuť omáčky.
Nevím jak často kdo jí omáčky, ale pokud udělám jídlo s omáčkou cca 2x za měsíc, nezabije mně zahuštění moukou.
Souhlasím. Naše babičky věděly co dělají. Nevím, proč bychom měli měnit zavedené a vynikající postupy.🤔