Kdo by se nechtěl zbavit přebytečných tuků v těle. Dnešní móda je neúprosná a jednoznačně straní štíhlejším jedincům. Nejde ale jen o to, že se budete cítit sebevědomější. Tuky jsou totiž škodlivé i z hlediska zdraví, a to zejména ty viscerální. Obvykle se nacházejí v břišní dutině a jejich problematičnost tkví v tom, že obklopují důležité orgány. Právě tento typ tuku nejčastěji vede k infarktu, mimo jiné i proto, že vylučuje zánětlivé sloučeniny.
Velmi účinná potravina
Viscerální tuk se ve větší míře tvoří s přibývajícím věkem, avšak velký podíl na něm má také nezdravý životní styl. Optimální je pochopitelně změnit stravovací i pohybové návyky, avšak to je obvykle běh na velmi dlouhou trať, navíc s nejistým výsledkem. Vědci nicméně neustále zkoumají nejrůznější potraviny a zjišťují, zda by nemohly s redukcí viscerálního tuku pomoci.
Teď slaví úspěch, protože studie publikovaná v časopise British Journal of Nutrition ukázala jídlo, které dokáže viscerální tuk začít pálit v řádu týdnů. Nejde přitom o nic jiného než obyčejnou cizrnu, kdy vědci zkoumali její vliv právě na redukci břišního tuku a také inzulinovou rezistenci.
Potvrdila se hypotéza, že cizrna skvěle funguje v případě cukrovky způsobené tím, že je tělo rezistentní vůči inzulinu a nedokáže ho tak vstřebávat. Organismus ho sice produkuje, ovšem inzulin v takovém případě nedokáže plnit svou funkci, tedy snižovat hladinu krevního cukru. Právě v tomto ohledu může cizrna pomoci.
Příjemné a nenáročné hubnutí
Ukázalo se také, že cizrna likviduje břišní tuk. Při pravidelné konzumaci se první výsledky dostaví už do několika týdnů. To je v souladu s předchozí studií, kterou publikoval pro změnu časopis American Journal of Clinical Nutrition. Také ona jednoznačně potvrzuje skutečnost, že cizrna pomáhá hubnout. Už jedna porce cizrny denně dokáže významně redukovat váhu. Důvodem je mimo jiné skutečnost, že cizrna člověka skvěle zaplní a ten už tak nemá potřebu sahat po tučnějších a sladších jídlech.
Zajímavým faktem přitom je, že v rámci výzkumu lidé konzumující cizrnu neomezovali své ostatní stravovací návyky. Jedli tedy tak, jak byli zvyklí, pouze do svého jídelníčku zařadili také cizrnu.
Výbornou zprávou je i to, že cizrna dokáže snižovat hladinu vysokého LDL cholesterolu, tedy toho, kterému se zjednodušeně řečeno říká špatný. Pokud ji budete konzumovat pravidelně, může snížení dosáhnout až velmi citelných 45 %. To už u mnoha lidí může dát cholesterol do normálu, a to i bez léků.
Foto: Shutterstock, zdroje: Verywellhealth, Pubmed