Vaření doma se vyplatí. Uvaříte si přesně to, na co máte chuť, víte, jaké suroviny jste použili, můžete si zvolit velikost porce, a navíc pravděpodobně ještě ušetříte. Pokud volíte správné potraviny, je vaření doma také zdravé. Anebo ne? Přečtěte si, jestli náhodou neděláte některou z mnoha rozšířených kulinářských chyb.
Necháváte maso rozmrazit na kredenci
Běžná rutina. Zítra potřebujete zpracovat maso, vyndáte z mrazáku, položíte na kuchyňskou linku a necháte přes noc rozmrznout. Špatně. Než vám dokonale rozmrzne vnitřek, vnější části masa už mohou mít teplotu, při které snadno dochází k množení bakterií. Stejně tak byste se měli vyhnout rozmrazování v horké vodě. Jak tedy rozmrazit maso a ryby? Ideální, leč pomalou variantou, je přemístit je do lednice. Nemáte-li tolik času, vložte zmrazený obsah do sáčku a ponořte do dřezu plného studené vody z kohoutku. Každou půl hodinu vodu vyměňte, aby se příliš neohřála.
Oplachujete maso ve dřezu
Jistě, kde jinde taky? Americké ministerstvo zemědělství tvrdí, že nikde. Omývání syrového, zejména drůbežího masa, vnímá jako zbytečné a nebezpečné. Pokud by totiž bylo skutečně kontaminováno choroboplodnými zárodky, bakterie se rozšíří také do dřezu, případně všude, kam dostříkne voda. Navíc takto zkažené maso by bylo infikováno i zevnitř. Tak jako tak musíme maso vařit dostatečně dlouho na správnou teplotu.
Používáte staré nepřilnavé nádobí
Kdo by nemiloval teflon? Připálit na něm jídlo je skutečně umění. Pokud ovšem používáte nepřilnavé nádobí staršího data, potenciálně se vystavujete škodlivé látce známé jako kyselina perfluoroktanová (PFOA). Ta se používala k výrobě toho nádobí až do roku 2013. Výzkum ukázal, že PFOA je spojena s onemocněními štítné žlázy, jater, ledvin, neplodností. Proto své staré nepřilnavé nádobí raději vyměňte za nové.
Přesolujete
Nadbytek sodíku zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a mrtvice. Proto by se i se solí mělo šetřit. Jak sůl omezit? Místo soli můžete do pokrmů zkusit použít bylinky, koření, česnek nebo cibuli. Zároveň se snažte omezit příjem jídel, které mají obsah soli vysoký.
Loupete ovoce a zeleninu
Mandarinky a celer si asi se slupkou nedáte, ale u většiny druhů ovoce a zeleniny byste měli loupání minimálně zvážit. Právě slupka totiž obsahuje nejvíce vitamínů, minerálů a dalších rostlinných sloučenin. Také se v ní nachází až 31 % vlákniny. Proto se zamyslete, jestli je nutné loupat jablka, mrkev, okurky nebo brambory.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthdigest
Tak proč ty recepty,i nové,podle Šéfa,začínají,,,,a porce kuřete důkladně opláchněte,,,,
To je ta honba za hygienou za každou cenu…
Veškeré maso mám z farmy, takže ho do mrazáku dávám ihned po “ztuhnutí” a po rozmrazení ho důkladně otřu papírovými utěrkami – nikdy neoplachuju – není to třeba.