České hospodyňky nedají na brambory dopustit. Jednoduše proto, že by se bez nich neobešly. Tato příloha je totiž klíčovou součástí řady jídel, které tvoří základ české kuchyně. Vděčí za to své univerzálnosti. Jednoduše je možné je použít jako skvělý doplněk k různým typům masa, ale velmi oblíbené jsou i pokrmy, kde brambory tvoří hlavní složku.
Jen oloupat opravdu nestačí
Pravdou je, že na přípravě brambor není nic složitého, maximálně pracného. Každý jistě ví, že je dobré je před přípravou oloupat, jakkoliv je možná i příprava brambor ve slupce. Málokdo už s nimi ale pracuje dále tak, jak je potřeba a dá je rovnou vařit. To je velká chyba.
Možná si ze školy pamatujete, že brambory obsahují značné množství škrobu. Dnes je na trhu velké množství odrůd brambor a některé jsou v tomto ohledu šetrnější, ale stále jsou velmi časté brambory, které škrobem doslova přetékají. Ačkoliv nemůžeme říct, že by šlo o vysloveně škodlivou látku, ve větší míře na organismus nepůsobí zrovna pozitivně. Škrob je docela těžký. Brambory s ním nejsou vhodné ani pro diabetiky, protože takto mají vysoký glykemický index. Vyhýbat by se mu měli rovněž lidé, kteří by si rádi udrželi štíhlou linii. Pakliže by dlouhodobě holdovali bramborům se škrobem, zřejmě by jim to nevydrželo.
Jak brambory správně namáčet
Proto byste měli mít při přípravě brambor vždy na paměti, že je třeba se velké části škrobu zbavit. Není na tom nic složitého. Po oloupání brambor je prostě jen namočíte do vodní lázně. Opláchnutí, jak se dnes běžně praktikuje, bohužel nestačí a prakticky žádný škrob neodplaví.
Namáčení brambor se opustilo zřejmě právě kvůli dnešní zrychlené době, kdy na něco takového nezbývá čas. Je totiž pravdou, že optimálně byste měli nechat brambory odmočit přes noc. Jen tak je škrobu důkladně zbavíte. Minimum jsou ale aspoň dvě tři hodiny.
A jak brambory namočit? Dejte je do hrnce s vodou, a to tak, aby byly všechny ponořené a neztmavly. Můžete je klidně nechat odstát v pokojové teplotě. Následně nejenže budou zbavené škrobu, ale navíc se s nimi bude také lépe pracovat. Po uvaření by rovněž měly být vláčnější.
Foto: Shutterstock
Super nesmysl. To vám potvrdí každý kuchař. Ti se učí již v prváku, že brambory je potřeba naopak dát co nejrychleji po nakrájení do již vroucí vody, aby se nevylouhovaly živiny. A pokud je někdo nechá louhovat celou noc, tak je zbytečné aby brambory kupoval či pěstoval, protože úplně stejně mu poslouží třeba staré uvařené hadry.
Snad jen 😂😂😂😂
Miluji tyhle články co smíme a co ne, co děláme celý život špatně a jak to napravit. Neni nad dobré a fundované rady a nejlepší jsou od odborníků z USA. Jednou u nás na náměstí si postavili výživojí poradci stan a začli vážit, měřit, měřili tělesný přebytečný tuk a k tomu byla přednáška jak zdravě žít, co jist a co ne. Nejhezčí bylo na tom, že někteří poradci byly trochu při těle. Když jsme čekali před stanem na výsledky, tak jeden poradce nesl v košíku dietní svačinu pro ostatní. Hádejte, můžete 3x 😀😀. Nesl hamburgery, v kornoutku hranolky s tatarkou… Číst vice »
Hele, už je to tu zas – namáčet brambory, aby se zbavily škrobu 😛
To je taková ptákovina – a kdo má ten blivajz potom jíst? Jen to klidně vyzkoušejte – je to sen (ale zlý)
Dejte si otep sena – po tom určitě nepřiberete, výživová Bárbíno.