Alobal má doma skoro každý. Připravujeme do něj svačiny na cestu, využíváme ho i při grilování nebo pečení. Víte, že využití má daleko víc, a dokonce záleží na tom, jakou stranu alobalu použijete? Kdy použít lesklou a kdy matnou stranu?
Balení potravin
Balení s skladování potravin je jedna z nejčastějších činností, kde alobal využíváme. Dokáže udržet pohromadě svačinu, tortillu na cestu nebo cokoliv dalšího. Zároveň jde recyklovat, jde tedy i ekologický způsob.
Pečení a příprava potravin
Zároveň ho jde využít i při pečení – pokud máme chuť na hermelín v troubě, nebo na maso či zeleninu s bramborami připravené na grilu, je ideální je zabalit právě do alobalu. Izoluje vlhkost a zároveň se vše důkladně propeče. Navíc, pokud máte vše pokrájené na malé kousky, nepropadne vím jídlo grilem.
S jeho pomocí naostříte nůž i nabrousíte nůžky
Pokud jste se octili v situaci, kdy potřebujete nabrousit nůž nebo naostřit nůžky, ale nemáte k dispozici brusku, není nic snadnějšího. Z alobalu vytvořte kuličku a s její pomocí se vám podaří nástroje dokonale naostřit.
V zimě ho můžete dát do bot
Může vám být nápomocný a při zimních procházkách a výletech. Pokud si z alobalu vystřihnete improvizované vložky do boty, můžete být v klidu. Podrážky nebudou promrzat, a navíc vás nebude trápit vlhkost.
Dá se využít i na zahradě
Alobal dokáže údajně odpudit hmyz. Stačí ho nastříhat na kousky a zamíchat do zeminy. Pomůže i při výsevu semínek. Do nádoby, kde semínka budou, vložte alobal. Na něj nasypte zeminu a vložte semínka. Ta budou ve větším teple. Nezapomeňte ale nejdřív vytvořit otvory, aby mohla odtékat voda.
Záleží na tom, jakou stranu alobalu použijete?
Celkově vzato je to na vás. Ale je zvykem balit jídlo, které chcete zachovat déle teplé, matnou stranou dovnitř a lesklou ven. Pokud chcete co nejrychleji připravit pokrm v troubě, zabalte ho naopak lesklou stranou dovnitř a matnou ven. Je to z důvodu, že lesklejší strana alobalu lépe odráží teplo.
Foto: Shutterstock