Bez správného nakynutí by byla vaše vánočka jen sladkou pevnou plackou. Rozhodnete-li se péct, je dobré zjistit nejdůležitější informace o ingredienci, kterou budete potřebovat použít. Pekařské droždí, kvasnice nebo sušené droždí jsou základ, který při nesprávném zacházení, může ztratit svou funkci. Snažte se vyhnout základním chybám.
Sušené kvasnice a droždí
Dvě suroviny, které tvoří srdce kvásku vyráběného přidáním cukru a vlažného mléka. Čerstvé pekařské droždí představuje živý organismus. Ten je plný zdravý prospěšných látek a vitamínů. Má kratší trvanlivost a je nutné ho uchovávat v lednici. Oproti tomu jsou sušené kvasnice velmi snadno uskladnitelné. Pro jejich správnou funkci je musíme před použitím aktivovat, aby začaly vznikat správné fermentační procesy.
Základ je v přesném množství
Rozhodnete-li se k přípravě kynutého těsta, máte po ruce ověřený recept. Pokud skutečně chcete, aby byla vaše snaha úspěšná, přidávejte přesně odměřené množství. Příliš málo droždí způsobí, že celý proces bude pomalý nebo k němu nedojde. Jakmile přidáte velké množství, kynutí bude pravděpodobně úspěšné, ale tato přemíra se projeví na chuti.
Věnujte pozornost postupu
Droždí, jako jedno z mála potravin, pro svou aktivaci vyžaduje přesný postup a správné ingredience. Ingredience nedávejte do misky všechny najednou. Nejprve nechte vzejít kvásek přidáním mouky, cukru a mléka. Ve většině receptů najdete i sůl, tu ale přidávejte velmi opatrně jako poslední. Celý proces by totiž zastavila. Poté nasypte do misky nebo na vál mouku, udělejte v ní prohlubeň a nalejte tekuté suroviny, které postupně zapracovávejte.
Správná teplota
Proces kynutí vyžaduje připravování potravin při pokojové teplotě. Začněte přípravou kvásku, pro který použijte vlažné mléko. Následně nechte těsto kynout přikryté pod utěrkou, vyhněte se průvanu a chladu. Pro rychlejší kynutí ho můžete umístit k topení, nebo vybrat program kynutí, který umí vaše trouba. Pokud ale máte čas a chcete do mouky nechat prosáknout všechny vitamíny, vložte ji minimálně na 12 hodin do lednice.
Vybírejte správné potraviny
Kynuté těsto vyžaduje čerstvé droždí a kvalitní mouku. Tu se snažte před použitím vždy prosít. Vlhká nebo slepená mouka by způsobila hrudkovitost a zbavila by těsto nadýchanosti. Prošlé droždí může způsobit nejen to, že neuspějete při přípravě pečiva, ale riskujete tím případné zažívací potíže.
Foto: Shutterstock, zdroj: Ricardocuisine
Je pravda, že normálně vařím bez receptů, ale na jakékoliv pečení vytáhnu recept a váhy.
Vařit mě učila babka, která byla vyučená kuchařka (před válkou) a ta mě honila jak zdutou kozu. Když mi bylo 12, mohla jsem si vybrat – buď půjdu na pole, nebo vařit…menu byla hustá polévka (bramboračka, gulášovka apod.) a nejčastěji koláč (kynutý, litý na plech s tvarohem a ovocem).
Dodnes si pamatuju, jak se moji vrstevníci šli koupat a já jsem se otáčela kolem plotny…fuj.