Obvyklé chyby, kvůli kterým vám nevykyne těsto. Lidé je dělají, ani o nich neví, poradila pekařka

Bez správného nakynutí by byla vaše vánočka jen sladkou pevnou plackou. Rozhodnete-li se péct, je dobré zjistit nejdůležitější informace o ingredienci, kterou budete potřebovat použít. Pekařské droždí, kvasnice nebo sušené droždí jsou základ, který při nesprávném zacházení, může ztratit svou funkci. Snažte se vyhnout základním chybám.

Sušené kvasnice a droždí

Dvě suroviny, které tvoří srdce kvásku vyráběného přidáním cukru a vlažného mléka. Čerstvé pekařské droždí představuje živý organismus. Ten je plný zdravý prospěšných látek a vitamínů. Má kratší trvanlivost a je nutné ho uchovávat v lednici. Oproti tomu jsou sušené kvasnice velmi snadno uskladnitelné. Pro jejich správnou funkci je musíme před použitím aktivovat, aby začaly vznikat správné fermentační procesy.

Základ je v přesném množství

Rozhodnete-li se k přípravě kynutého těsta, máte po ruce ověřený recept. Pokud skutečně chcete, aby byla vaše snaha úspěšná, přidávejte přesně odměřené množství. Příliš málo droždí způsobí, že celý proces bude pomalý nebo k němu nedojde. Jakmile přidáte velké množství, kynutí bude pravděpodobně úspěšné, ale tato přemíra se projeví na chuti.

Věnujte pozornost postupu

Droždí, jako jedno z mála potravin, pro svou aktivaci vyžaduje přesný postup a správné ingredience. Ingredience nedávejte do misky všechny najednou. Nejprve nechte vzejít kvásek přidáním mouky, cukru a mléka. Ve většině receptů najdete i sůl, tu ale přidávejte velmi opatrně jako poslední. Celý proces by totiž zastavila. Poté nasypte do misky nebo na vál mouku, udělejte v ní prohlubeň a nalejte tekuté suroviny, které postupně zapracovávejte.

Foto: Shutterstock

Správná teplota

Proces kynutí vyžaduje připravování potravin při pokojové teplotě. Začněte přípravou kvásku, pro který použijte vlažné mléko. Následně nechte těsto kynout přikryté pod utěrkou, vyhněte se průvanu a chladu. Pro rychlejší kynutí ho můžete umístit k topení, nebo vybrat program kynutí, který umí vaše trouba. Pokud ale máte čas a chcete do mouky nechat prosáknout všechny vitamíny, vložte ji minimálně na 12 hodin do lednice.

Vybírejte správné potraviny

Kynuté těsto vyžaduje čerstvé droždí a kvalitní mouku. Tu se snažte před použitím vždy prosít. Vlhká nebo slepená mouka by způsobila hrudkovitost a zbavila by těsto nadýchanosti. Prošlé droždí může způsobit nejen to, že neuspějete při přípravě pečiva, ale riskujete tím případné zažívací potíže.  

Foto: Shutterstock, zdroj: Ricardocuisine

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Je pravda, že normálně vařím bez receptů, ale na jakékoliv pečení vytáhnu recept a váhy.
Vařit mě učila babka, která byla vyučená kuchařka (před válkou) a ta mě honila jak zdutou kozu. Když mi bylo 12, mohla jsem si vybrat – buď půjdu na pole, nebo vařit…menu byla hustá polévka (bramboračka, gulášovka apod.) a nejčastěji koláč (kynutý, litý na plech s tvarohem a ovocem).
Dodnes si pamatuju, jak se moji vrstevníci šli koupat a já jsem se otáčela kolem plotny…fuj.