Co je vlastně ptačí mléko? Každý pod tím názve zná něco jiného. Jde o zákusek, nápoj nebo klasický dezert? Nevyskytuje se jen u nás v české kuchyni, ale v různých podobách všude na světě. A všude je to podobné – jde o řídký vanilkový krém se sněhovými nočky. Jde o sladkost, která se skládá jen z několika málo surovin a zároveň se dá rychle připravit. Dnes už je do jisté míry zapomenutá, ale to neznamená, že si ji nemůžete zkusit připravit.
Nápoj ptačí mléko
Ingredience:
- 800 ml mléka
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 3 bílky
- 50 g cukru
- Skořice
Postup:
Bílky vyšlehejte s 10 g cukru. Vmíchejte opatrně půl lžičky skořice. Přiveďte k varu 500 ml mléka. Z vymíchaných bílků vykrajujte nočky a vkládejte do vařícího mléka. Několikrát je obraťte a pak přendejte do studené nádoby. Připravte si 300 ml mléka, rozmíchejte v něm pudink a přidejte 40 g cukru. Nalijte do mléka, ve kterém jste připravovali nočky. Vařením by měl vzniknout řídký pudink. Ten nalejte do připravených sklenic a ozdobte nočky.
Dort ptačí mléko
Pokud nemáte chuť na tento polozapomenutý nápoj, možná vás osloví ve formě dortu.
Ingredience:
- 125 g mouky
- 50 g kakaa
- 125 g cukru
- 3 vejce
- Prášek do pečiva
- 30 g rozpuštěného másla
- 5 vaječných bílků
- 300 g cukru moučka
- 10 g želatiny
- 70 g másla
- 100 g čokolády
Nejprve smíchejte vejce s cukrem, přidejte mouku, prášek do pečiva a kakao. Vše zpracujte do hladké konzistence, nakonec přimíchejte rozpuštěné máslo a dejte do dortové formy upéct. Pečte na 180 stupňů asi 20 minut. Mezitím si vyšlehejte bílky s moučkovým cukrem do pěny a přidejte želatinu. Toto směs nalijte na upečený korpus a dejte na několik hodin ztuhnout do lednice. Nakonec rozpusťte čokoládu s máslem, nalijte na dort a nechte ještě 30 minut vychladnout. Dezert ptačí mléko máte hotový!
Foto: Shutterstock