Nasekaná rajčata v plechu patří mezi velmi oblíbené potraviny, protože v kuchyni nacházejí různorodá využití a navíc šetří práci. Většina lidí vychází z předpokladu, že jsou tyto výrobky v pořádku a nijak jim neuškodí. Jak ale ukázalo zkoumání organizace dTest, není to tak docela pravda. Hned u čtyř z jedenácti testovaných konzerv s rajčaty byly nalezeny škodlivé látky.
Častý výskyt plísní
Zejména pro italskou kuchyni jsou rajčata v plechu prakticky nenahraditelná. Jejich obliba tak neustále roste, když nahrazují rajské protlaky či kečupy. Právě rozmixovaná rajčata v plechovkách jsou přitom považované za zdravější alternativy. Je přitom docela jedno, zda jsou rajčata nakrájená, oloupená nebo mají podobu kaše.
Organizace dTest nechala velkou část rajčat v plechu prodávaných na českém trhu otestovat v laboratoři. Částečně šlo o značkové výrobky, ovšem v tomto segmentu se hodně uchytily privátní značky, které jsou k dostání jen v konkrétním obchodním řetězci. Obvykle na nich také nelze dohledat skutečného výrobce. Kontroloři se zaměřili na to, zda v rajčatech nejsou stopy plísní.
Ve všech testovaných vzorcích byla nalezena kyselina tenuazonová, což není nic jiného než mykotoxin, který produkují právě plísně. Jeho koncentrace v jednotlivých výrobcích se ale lišila. Zatímco u produktu značky NaturFarm dosahoval jen 19 µg/kg, v případě konzervy Happy Frucht šlo už o 490 µg/kg. Bezpečná denní dávky této látky je přitom 1,5 µg na kilogram tělesné váhy. V případě 80kilogramového člověka to znamená 120 µg. Tuto dávku tedy naplní již čtvrtina konzervy Happy Frucht.
Použijte raději čerstvá rajčata
Další škodlivou látkou byl mykotoxin alternariol, který inspektoři objevili ve výrobku Freshona Chopped Tomatoes od Lidlu a opět výrobku Happy Frucht. Bezpečná hladina denního příjmu této látky je 0,18 µg na kilo tělesné hmotnosti. V případě výrobku od Lidlu by to naplnilo již 60 gramů konzervovaných rajčat, u Happy Frucht pak dokonce jen 17 gramů. Je přitom třeba počítat s tím, že tyto látky se do těla dostávají i z jiných potravin.
Bohužel, tyto produkty vznikající působením plísní jsou odolné vůči tepelnému zpracování, takže jejich škodlivosti se nelze jen tak zbavit. Problematické jsou zejména pro malé děti.
Jak se ukazuje, konzervovaná rajčata nejsou příliš zdravou potravinou. Mnohem lepší je tak využít rajčata čerstvá.
Foto: Shutterstock
To mě překvapuje. Jamie Oliver ve svém programu doporučuje konzervovaná rajčata jako ta nejkvalitnější a nejzralejší. Nu, asi už je to dávno…
Přestaňte strašit nesmysly.Celý svět vaří z rajčatových konzerv,chutnají skvěle, hlavně v zimě.