Vejce snad zvládne uvařit úplně každý – dokonce i ten nejméně zručný kuchtík. Přestože se na tomhle úkonu nedá nic moc zkazit, existují triky, jak docílit dobře uvařeného vajíčka a jak si například usnadnit práci s jejich loupáním.
Vejce by mělo mít před vařením pokojovou teplotou
Tohle je jedna z nejčastějších chyb, která se při vaření vajec dělá: vzpomeneme, si že chceme dát vařit vajíčka, tak je vytáhneme z lednice a šup s nimi do horké vody. Jenže právě teplotní šok, který skořápka zažije, obvykle způsobí, že praskne. Proto je lepší vytáhnout vajíčka z ledničky o chvilku dřív, nechat je přizpůsobit se okolní teplotě a teprve poté je vařit.
Proti zbytečnému praskání také pomáhá vodu na vaření osolit nebo do ní přidat trochu octa.
Prudce zchladit, aby se nám vejce lépe loupala
Někdy se bílek nechce pustit skořápky, a to je potom loupání vajec pěkně k vzteku – obzvlášť tehdy, když jsme jich vařili větší množství. Vyplatí se proto vejce po uvaření přelít proudem ledové vody, zchladí se a skořápka půjde od vnitřku mnohem lépe oddělit.
Jak dlouho vařit vejce?
Pokud chceme vytvořit nějakou konkrétní formu vařeného vejce, tj. Naměkko, nahniličko nebo natvrdo, je dobré vkládat vejce rovnou do vroucí vody, abychom mohli přesně stopovat celkovou dobu přípravy.
Uvařit vejce naměkko potrvá pět minut, nahniličko sedm a natvrdo devět až deset minut. U vajec, které vaříme kratší dobu, je důležité znát jejich původ a dobu, po jakou jsme je skladovali, ať si nezaděláme na zbytečné zdravotní obtíže.
Vajíčka na tisíc způsobů
Uvařit vejce ve skořápce je však ta jednodušší úprava, do které se můžeme pustit – tedy ta, kterou zvládnou opravdu úplně všichni. Podobně jednoduchá jsou třeba i volská oka, kdy stačí rozklepnout vejce na pánev a hlídat, aby se nepřipálila.
Pro zkušenější kuchaře tu však máme ještě míchaná vajíčka anebo třeba obávané ztracené vejce – jestli si na něj troufnete rovnou i s holandskou omáčkou, můžete být na své kuchařské umění skutečně hrdí.
Foto: Shutterstock
Vajíčka na tvrdo? Môj spôsob…skúste…vajíčka dam do studenej vody + lyžica octu(budú sa dobré lúpať), postavim na pec a keď voda zavrie, vypnem…treba nechať pokiaĺ voda nevychladne tak aby ste s rukou vajíčka vybrali….mám ich v
chladničke ani neviem….stále….