Citrony jsou v naší kuchyni hojně používané. Možná vás ale dosud nenapadlo, že by šly připravovat i jiným způsobem, než jste zvyklí. Nakládané citróny jsou ale velmi zajímavou pochoutkou a pokud jste je ještě neměli, měli byste to napravit! Pokud si je budete připravovat doma, vždy použijte chemicky neošetřené citrony.
Co budete potřebovat?
Na základní recept na nakládané citrony vám postačí:
- 7 citronů
- 1 lžíce cukru
- 1 šálek soli
- 1 lžička pepře
Nejdříve citrony umyjte horkou vodou. Připravte si vymytou zavařovací sklenici. Pak si připravte citrony – buď je rozkrájejte na šestiny, nebo na silnější plátky. Jeden si ale dejte stranou a vymačkejte z něj šťávu, budete ho ještě potřebovat. Pak začněte vrstvit: Na dno sklenice sůl, pak vymačkaný citrón, následují všechny rozkrájené citrony, a vše zasypete cukrem, solí a pepřem. Nakonec zalijete vymačkanou šťávou z citronu. To je celé. Pak zbývá sklenici na 1 – 3 měsíce schovat a odležet.
Jak se používají nakládané citrony?
Především ve středozemní kuchyni jsou velmi oblíbené. Můžete je pokrájet a smíchat s kořením, přidat do jogurtů, dresingů nebo salátů. Jsou skvělou ozdobou na toasty nebo dezerty. Můžete je přidat k rybě nebo jehněčímu, ale také do pokrmů, kam byste jinak dali citronovou šťávu. Mimo jiné udělají parádu i v koktejlech.
Nakládané citrony na přípravu čaje
Budete potřebovat malou šroubovací sklenici o objemu 300 – 350 ml, 2 – 3 citrony a cukr. Citrony nakrájejte na plátky maximálně půl centimetru silné. Můžete přidat i zázvor, kardamom a hřebíček. Až budete mít vše připravené, na dno sklenice nasypte cukr, kolečka citronu, zázvor, koření, a opět cukr. Vrstvěte, dokud nebude sklenice plná. Citrony můžete i přitlačit, je potřeba, aby pustily šťávu. Nechte je do druhého dne odležet v lednici. Dají se pak kdykoliv vyndat a použít do čaje nebo svařáku, nebo třeba jen zalít horkou vodou a připravit si čaj přímo z nich.
Je mnoho způsobů, jak nakládat citrony
Základním receptem to ale nekončí. Citrony se nakládají s rozličným kořením, v různých variacích. Můžete experimentovat s exotickým kořením, nebo přidat skořici. Je to jen na vás.
Foto: Shutterstock, zdroj: Themediterraneandish