Dostatek vlákniny je pro naše tělo velmi důležitý. Vláknina je složka rostlinného původu, kterou najdete například v zelenině, ovoci nebo třeba celozrnném pečivu, jejímž úkolem je nabalovat na sebe škodlivé látky a ty následně z našeho těla odstranit.
Není vláknina jako vláknina
Hned na začátek bychom určitě měli zmínit, že vláknina není pouze jedna, ale ve skutečnosti se dělí na dva druhy:
* vláknina rozpustná
* vláknina nerozpustná
Dělí se tedy podle toho, jestli je nebo naopak není rozpustná ve vodě.
-
Nerozpustná vláknina
– hrubá hmota
– prevence zácpy
– prevence rakoviny střev
– prevence střevních obtíží -
Rozpustná vláknina
– lepkavá hmota
– snižování hladiny krevního cholesterolu
– snižování kyselosti žaludku
Kdy máme dostatek vlákniny?
Obecně se doporučuje cca 25-30 g vlákniny denně u dospělého člověka, což se na první pohled zdá, že není vůbec mnoho. Bohužel se má ale skutečnost tak, že drtivá většina lidí přijme v průměru jen 10-15 g vlákniny za den, což je bohužel velmi málo.
Vlákninu najdete v celé řadě potravin, mezi které patří například celozrnné výrobky, ovoce, zelenina nebo třeba otruby.
Jak tělu zajistit dostatek vlákniny?
- jezte celozrnné pečivo
- zařaďte do jídelníčku ovesné vločky
- vyměňte bílou rýži za hnědou
- jezte ovoce a zeleninu