Jak oloupat uvařená vejce za pár vteřin. Tento skvělý trik skoro nikdo nezná

Může se stát, že vajíčko nejde oddělit od skořápky. Obzvlášť u čerstvých vajec. Oloupat vejce trvá dlouho a když se chystáte například na vajíčkovou pomazánku, zabere to opravdu hodně času. Znáte to, uvaříte vejce, dáte je na chvíli zchladit do vody, ale některá zkrátka nejdou. Možná vám to půjde lépe, když vyzkoušíte některý z následujících fíglů.

Univerzální pomocník jedlá soda

Potřebujete, aby šla vejce oloupat rychleji? Pak do vody při vaření přidejte trochu jedlé sody. Na litr vody bude stačit cca půl lžičky. Díky jedlé sodě se zvýší pH bílku a půjde snadněji od skořápky. Po dovaření dejte vejce zchladit do studené vody a nechte je tam nejméně 10 minut. Pomůže i to, že trošku naťuknete skořápku, aby se pod ní dostala voda.

Můžete zkusit i sklenici s vodou

Další jednoduchý způsob vyžaduje pouze sklenici s vodou. Sklenici naplňte zhruba do třetiny, vložte do ní uvařené vejce a zašroubujte nebo zakryjte dlaní. Pořádně s ní zatřepte. Vejce se rozbije o stěny a s pomocí vody se snadno oddělí od skořápky.

Vajíčko můžete i vyfouknout

Ačkoliv tento způsob není pro každého, můžete ho také vyzkoušet. Na obou koncích vejce odloupnete kus skořápky a pak z užšího konce prudce fouknete. Vajíčko by mělo vyletět. Můžete to zkusit, ale pravděpodobně tímto způsobem nebudete loupat větší množství vajec.

Foto: Shutterstock

Loupání čajovou lžičkou

K tomuto triku vám stačí pouze vajíčko a čajová lžička. Širší stranu vejce naklepněte, odloupněte kousek skořápky a vsuňte pod ni čajovou lžičku. Pomalu posunujte po obvodu vajíčka a skořápku byste měli snadno odloupnout.

Vodu z vajec nevylévejte

Podařilo se vám vejce uvařit a oloupat? Máme ještě jeden tip. Vodu z vařených vajec nevylévejte. Obsahuje velké množství živin a skvěle se hodí na zalití pokojových rostlin, je výborným hnojivem. Platí to ale pouze v případě, že jste do ní nepřidali sůl ani ocet. Můžete ji také dát do rozprašovače a postříkat rostlinám listy. Nejdříve ji ale nechte odstát, aby měla pokojovou teplotu a rostlinám neublížila.

Foto: Shutterstock, zdroj: Elizabethrider, Food52

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments