Nejhorší olej považují lidé za nejlepší. Je přitom nesmírně nezdravý a navíc nejdražší

V oblasti kuchyňských olejů se v posledních letech odehrály velké věci. Výrobci pochopili, že je zde značný potenciál, a tak začali vedle klasických olejů nabízet produkty ze surovin, o kterých bychom si nepomysleli, že z nich olej vyrábět lze, případně že to za to stojí.

Test odhalil nehezké věci

Výsledkem jsou tak například olej makový, konopný, lněný, avokádový nebo třeba kokosový. Často se vezme trendy potravina a z ní se vyrobí olej. Pochopitelně je k tomu nutné vytvořit také náležitý příběh a reklamu, z nichž obvykle ten který olej vychází jako naprosto nejlepší po všech stránkách. To ale také něco stojí, a tak nepřekvapí, že malé lahvičky těchto moderních olejů stojí klidně stovky korun. A lidé je nadšeně kupují.

Často proto, že je považují za mnohem zdravější variantu klasických olejů. Zejména z těch nejobyčejnějších, jako je řepkový nebo slunečnicový, udělala negativní reklama pro změnu problematické výrobky.

Skutečnost je ale jako obvykle o poznání jiná. Jak ukázalo laboratorní testování časopisu dTest, je to právě kokosový olej, který obsahuje nejvíce nasycených mastných kyselin. Tedy těch, které významně působí na zvýšení špatného cholesterolu. Dokonce je z 95 % tvořen nasycenými mastnými kyselinami. To znamená, že denní limit vyčerpáte po konzumaci 26 gramů kokosového oleje. A to už byste si nesměli dát nic jiného, co tyto kyseliny obsahuje.

Foto: Shutterstock

Celé je to naopak

Pokud někdo považuje za nezdravé třeba sádlo, potom stojí za zmínku právě toto srovnání. Vždyť sádlo obsahuje “jen” 40 % nasycených mastných kyselin. Bylo to považováno za hodně. Ale je tomu opravdu tak, když kokosový olej má více než dvojnásobek?

Nejlépe ze srovnání vychází obyčejný řepkový olej, který obsahuje pouhých 7 % nasycených mastných kyselin. Nejlépe se také hodí ke smažení potravin. Naopak, slunečnicový olej, na kterém mnozí často smaží, se k tomuto moc nehodí, protože se snadno přepaluje.

Výsledek testu je tedy více než překvapivý. Zatímco adorovaný a předražený kokosový olej nestojí za nic z výživového ani praktického hlediska, často zesměšňovaný řepkový olej vyhrává na celé čáře.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimír
Vladimír
2 let

Dobrý den,
trochu mě mate, že při tepelné úpravě se považují škodlivější či problematičtější nasycené mastné kyseliny, většinou se uvádí spíše, že nenasycené mastné kyseliny jsou “náchylnější” k tvorbě radikálů “otevřením ” dvojných vazeb… mýlím se?