Ptáte se, jak uvařit bramborovou kaši, která nebude příliš hustá ani řídká, a která uchvátí chuťové buňky nejen vaše, ale také všech ostatních strávníků? Za dokonalou bramborovou kaší se neskrývá žádná zázračná ingredience, stačí znát a dodržet správný postup.
Co na bramborovou kaši budeme potřebovat?
Stačí čtyři ingredience, které má doma každý. Začněme bramborami. Nejlépe nám poslouží brambory varného typu C. Dále si nachystáme sůl, máslo a mléko. Mléko a máslo zvolíme co nejkvalitnější.
Jak nezapomenutelnou bramborovou kaši přapravíme?
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na zhruba stejně velké kousky. Dáme vařit do osolené, vroucí vody. Jakmile se brambory ve vodě vaří, snížíme teplotu na střední stupeň a vaříme cca 20 minut, dokud nejsou brambory skutečně velmi měkké, při píchnutí vidličkou by se měly rozpadat. Nyní brambory scedíme.
Poté si vezmeme šťouchadlo na brambory, ne mixér. Brambory šťoucháme dostatečně dlouho, dokud nezmizí veškeré hrudky. Přidáme trochu másla, pokračujeme ve šťouchání a postupně přiléváme předem ohřáté mléko tak, aby bramborová kaše byla hladká a krémová. Postupujeme raději opatrně, protože kdybychom mléka přidali hodně, bude kaše příliš řídká.
Tipy pro zaručený úspěch
Někteří kuchaři zvládnou vyšlehat téměř dokonalou bramborovou kaši i šlehačem, ale u kulinářského laika hrozí větší pravděpodobnost, že přešlehá. Šťouchadlo zvolíme bytelné, kovové, to odvede svou práci nejlépe.
Mléko si dopředu ohřejeme raději na plotýnce, ne v mikrovlnce. Část mléka můžeme nahradit smetanou, kaše získá zase o trochu krémovější chuť.
Pro dokonalý chuťový i vizuální dojem kaši dozdobíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou a pokapeme rozpuštěným máslem.
A k čemu kaše nejlépe chutná? Možností je víc než dost – řízek, pečené kuře, ryba, vepřové či hovězí maso se šťávou nebo klidně na večeři i jen tak. Už se vám na hedvábnou kaši sbíhají sliny?
Foto: Shutterstock, zdroj: Recipetineats, Pillsbury
To není kaše, ale šťouchané brambory.😖
To co je na té fotce – určitě.
Já dělám kaši taky zásadně (starým) šťouchadlem a v pohodě. Jenže do ní dávám nejdřív taky trochu vody, ve které se brambory vařily – ale jen tak do půlky ledna – pak už ne. Máslo nebo sádlo nebo olej jen řádně ohřáté a mléko nikdy…
Ano, myslela jsem tu fotku. Také vím, že není třeba brambory typu C vařit 20 minut. Také přidávám trochu bramborové vody a trochu horkez smetany aspoň 30%.