Možná si občas na výletě koupíte párek v rohlíku. Jde o rychlou svačinku, oblíbenou především u dětí. Nebo jste si již někdy koupili chutný hot dog amerického typu, který párek v rohlíku o mnoho předčí. A to jak surovinami, tak chutí. Je obrovský rozdíl mezi párkem vloženým do vydlabaného rohlíku, do kterého jste předtím nalili lžíci kečupu a hot dogem v opečené žemli. Báječné hot dogy nepřekonatelné chuti si můžete připravit i doma.
Jak na to?
Stačí si připravit vlastní žemli. Příprava těsta není nijak složitá, a výsledný pokrm předčí vaše očekávání. Co budete potřebovat?
- 500 g hladké mouky
- 40 g másla (změklého)
- 130 g podmáslí
- 110 g vody
- 20 g slunečnicového oleje
- 25 g cukru
- 1 vejce
- 10 g soli
- 7 g sušeného droždí
- 12 párků
- Kečup
- Cibule
- 200 g nastrouhaného sýru
Nejprve si připravte velkou mísu a nasypte do ní mouku, droždí, cukr a sůl. Vše promíchejte. Přidejte vodu, olej, podmáslí, vejce, a změklé máslo. Vše dohromady vypracujte ve vláčné těsto. To pak zakryjte utěrkou a nechte 90 minut kynout. Po vykynutí přendejte těsto na vál a rozdělte na kousky o hmotnosti zhruba 80 g. Z jednotlivých kousků pak vytvářejte obdélníky, do kterých balit párky. Každý z obdélníků potřete kečupem, dejte na něj párek, trochu sýru a pokrájené cibule. Zabalte a nechte kynout dalších 30 minut. Předehřejte troubu na 190 stupňů, hot dogy potřete rozšlehaným vejcem a dejte na 30 minut péct. Jíst je můžete klidně i další den!
Vyzkoušejte i jiné varianty
Náplň můžete měnit a střídat podle vašich chutí a preferencí. Do hot dogu můžete například dát zapéct zkaramelizovanou cibulku, pokud máte rádi pálivé, tak vyzkoušejte i chilli papričky. Naprostou novou chuť vám pak nabídne například kombinace zelí a hořčice. Je to jen na vás, postup je vždy stejný a o náplni rozhodujete pouze vy.
Foto: Shutterstock