Kupujete ovoce a zeleninu v běžné obchodní síti? Pak byste měli vědět, že jsou často ošetřované pesticidovými postřiky. Často se pěstují na velkých plantážích, a mimo Evropskou unii není ošetření pesticidy nijak regulované. Pokud kupujete ovoce a zeleninu pouze v bio kvalitě, je to pro zdraví výhodnější. Pokud ne, je důležité je důkladně umýt, a horká voda nestačí. Může ale stačit u citrusových plodů, kde se vyskytuje nejvíce pesticidů na povrchu. Vyhněte se ale používání saponátů, ty by mohly vaše zdraví poškodit ještě víc. Části pesticidů se zbavíte důkladným oloupáním, nicméně u některých plodů je to na škodu – zbavíte se tím nejen škodlivin, ale i vlákniny a některých zdraví prospěšných látek.
Řádně je umyjte
Určitě je potřeba začít vodou. Ta si ale bohužel poradí pouze s tím, co je na povrchu, ne s látkami uvnitř ovoce a zeleniny. Jedno z řešení, díky kterému se zbavíte aspoň části pesticidů, je vydrhnout plody v horké a pak ve studené vodě. I tak se ale všechny látky neodplaví.
Jedlá soda
Jedlá soda se osvědčuje i v tomto případě. Můžete si připravit roztok, díky kterému se zbavíte skutečně většiny pesticidů. Jak na to? Připravte si mísu s vodou, přidejte do ní 1 – 2 lžíce jedlé sody. Ovoce nebo zeleninu ponořte do mísy s roztokem a nechte 20 minut působit. Směs se dá v případě potřeby aplikovat i přímo.
Ocet
Kromě jedlé sody funguje i ocet. Směs si vytvoříte v míse obdobným způsobem. Do mísy s vodou nalijete 1 čajovou lžičku octa a koupené ovoce či zeleninu namočíte na 20 minut. Pak vše opláchnete a můžete bez obav jíst.
Citronová šťáva s jedlou sodou
Třetí způsob, jak se zbavit nebezpečných škodlivin, je vyrobit si vlastní sprej. Budete potřebovat rozprašovač, citronovou šťávu a jedlou sodu. Připravte si šálek vody, 1 lžíci citronové šťávy, a 2 lžičky jedlé sody. Vše smíchejte a přelijte do rozprašovače. Nastříkejte, co je potřeba, a po 20 minutách opláchněte.
Foto: Shutterstock, zdroj: Consumerreports, Goodnet
Ano – a pak jezte zeleninu, je úžasně zdravá… 😛
Zas tak moc tu zeleninu nemiluju, abych se s každým kouskem takhle patlala – myslím, že si nadále vystačím s cibulí a česnekem ve velkém, mrkev a brambory oškrábu a sezónní zeleninu si opět vypěstuju vlastní a bez tohoto svinstva…