Kopřiva je silnou léčivkou. Výborný je sirup z kopřiv, který si můžete připravit vařený nebo za studena. Pro sirup jsou nejlepší mladé kopřivy, které rostou hlavně v jarních měsících. Poradíme vám, jak na přípravu sirupu.
Plevel jako lék
O síle kopřivy nemůže být pochyb. Známá léčivka je snadno dostupná a vyrobíte z ní doslova všelék. Zevnitř čistí od usazenin kyseliny močové, odvádí žlučové usazeniny, podpoří činnost jater a posílí žaludek a trávící ústrojí. Pomáhá těm, kterým chybí železo nebo mají kožní potíže. Doporučuje se i na astma a obtíže s dýcháním. Zvnějšku pečuje o vlasy a podporuje jejich růst. Kopřiva se užívá nejčastěji jako odvar nebo jako chutný sirup. Ukážeme vám, jak připravit sirup z kopřiv za studena nebo vařený. Sirup se užívá po celý rok po lžičkách nebo se přidává do čaje.
Vařený kopřivový sirup
Budete potřebovat 3,5 litru vody a asi 80 kopřiv o délce 20 cm. Nejprve kopřivy properete a nakrájíte na menší kousky. Zalijete vodou ve velkém hrnci a přidáte 100 g kyseliny citronové. Promícháte a přidáte 4 bio citrony s dobře omytou kůrou. Ty nakrájíte na kolečka. Celou směs za občasného míchání přivedete k varu a převaříte 5 minut. Necháte vychladnout a počkáte 24 hodin. Nakonec vše scedíte a do hotového výluhu vmícháte 3,5 kg cukru. Už nevaříte, pouze zahřejete, aby se cukr dobře rozpustil. Hotový sirup se nalévá do vymytých a vyvařených lahví, jakmile vychladne.
Kopřivový sirup za studena
Ingredience zůstávají stejné, jen dáte 200 g kyseliny citronové. Omyté a nasekané kopřivy dáte do převařené a vychladnuté vody. Přidáte ostatní, kromě cukru. Promícháte a necháte ležet 24 hodin. Poté vše přecedíte a citrony vymačkáte. Vsypete cukr a buď krátce zahřejte a míchejte do rozpuštění cukru nebo po jedno odpoledne co půl hodiny směsí zamíchejte a nechejte cukr rozpustit za studena. Bude to trvat několik hodin do úplného rozpuštění cukru.
Foto: Shutterstock, zdroj: TheBotanist, Wildwalks-southwest