Rajčata patří mezi oblíbenou letní zeleninu, jejíž výsadbu najdete skoro na každé české zahradě. Někdo nedá dopustit na pěstování ve velkých pytlích nebo kýblech, které zaručují prohřátí kořenového systému. Jiní zakopávají sazenice do záhonků, ve kterých mohou přijímat všechny živiny z půdy. A právě v druhém případě je třeba zpozornět.
Ideální podmínky
Rajčata pocházejí z andské oblasti Jižní Ameriky. Milují proto dostatečné množství slunce a příjemně teplé klima. Ideální teplotou je 25 °C. Vyžadují dostatek živin, které čerpají z půdy a je proto dobré jim je v průběhu růstu dodávat. Potřebují velké množství draslíku s příměsí dusíku a trochou fosforu. Jejich růst můžete podpořit také přítomností dalších rostlin.
Doprovodná výsadba
Pod tímto pojmem naleznete rostliny, které je vhodné pěstovat spolu s rajčaty nebo se jim naopak vyhnout. Zmiňovanou techniku používali již původní obyvatelé Ameriky nebo pěstitelé z Číny. Pozitivní doprovodná výsadba neodebírá živiny svému okolí, ale naopak podporuje jejich růst a projevuje se i na chuti a vůni. Pokud správně zvolíte doprovodnou výsadbu, budou rostliny silnější a méně citlivé na okolní vlivy.
Správná kombinace
Ideálního výsledku docílíte, vysadíte-li v okolí rajčat voňavé bylinky. Doporučované jsou především máta, šalvěj, petržel, tymián nebo bazalka. Nebojte se v jejich okolí pěstovat také některou kořenovou zeleninu jako je mrkev nebo celer. Neprohloupíte, pokud se rozhodnete pro okurku či salát, které se k rajčatům hodí i v kuchyňské úpravě.
Rozlučte se s úrodou
V případě, že existují rostliny, které mohou rajčata ochránit a podpořit jejich růst, najdete i takové, které ho zastaví, nebo úrodu výrazně sníží. Nesnáší především kukuřici, která je velmi náročná na živiny v půdě, nepochodíte ani s bramborami, lilkem nebo fenyklem. Bohatou sklizeň naruší i hrách, který se na českých zahradách pěstuje především kvůli své jednoduchosti a oblíbenosti zejména u dětí. Vyvarujte se také jejich výsadbě v blízkosti ořešáku. Tyto stromy totiž do půdy vylučují látky, které mohou růst rajčat i jiné zeleniny zbrzdit.
Foto: Shutterstock, zdroj: Au jardin