Němci nechápou, proč je v Česku tak draho. Se svým třikrát větším platem by tu nevyšli

Nejen tuzemští občané, ale už i cizinci se podivují nad tím, proč je v České republice tak draho. Vzhledem k povaze turistiky jejich pozornost budí především ceny potravin v obchodech nebo jídla v restauracích. Poslední vlna zdražování totiž způsobila, že je v Česku výrazně dráž než v okolních zemích, a to i těch, které počítáme k takzvaným západním.

Nepříliš pozitivní vývoj

Udělali jsme si v Praze příjemný prodloužený víkend. Je to opravdu moc hezké město, ale začíná být neúnosně drahé. Byli jsme tu i před pěti lety, a to je nesrovnatelný rozdíl. V restauraci jsme běžně platili tisícovku za jídla a nápoje pro dva. Když jsme si chtěli připravit večeři, zašli jsme do supermarketu. Ceny jsou tu vyšší než v Německu,” uvedla čtyřicátnice Steffi, která české hlavní město navštívila spolu se svým manželem. Podle ní se v restauraci v Německu nají za menší peníze a nákupy pořídí v průměru o dvacet procent levněji.

Tento jev, kdy zahraničním turistům ze západních zemí připadá Česko drahé, bychom neměli brát na lehkou váhu. Pravdou totiž je, že české platy jsou stále přibližně třikrát až čtyřikrát nižší než právě v Německu. Znamená to, že lidé s výrazně nižším příjmem musí najít způsob, jak v této zemi vyžít.

Řada Němců, kteří byli zvyklí do České republiky jezdit za dobrým levným jídlem a pivem, už dnes navštěvuje úplně jiné země. U nás zkrátka levně být přestalo. Nepřeklopilo se to přitom do normálu, ale rostoucí ceny jakoby se nechtěly zastavit.

Foto: Shutterstock

Na nákupy za hranice

Jak se přitom ukazuje, z celého regionu jde o specifický problém České republiky. Naopak třeba Polsko nebo Maďarsko nadále lákají na levné ceny potravin a služeb. Ty mají navíc často vyšší kvalitu než v tuzemsku. To zachází až tak daleko, že Češi masivně jezdí nakupovat právě do Polska, a to ze stále větší dálky.

Jedno je jisté. Něco se bude muset stát. Pokud ceny poletí dále vzhůru, nebude zbývat než plošně a výrazně navyšovat mzdy. To ale zdražování pravděpodobně ještě více podpoří.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments