Které potraviny nikdy nesmíte zabalit do alobalu. Většina lidí to ale dělá a velmi tak riskuje

Alobal je jedním z oblíbených obalových materiálů. Může být ale zdraví nebezpečný. V případě, že hliník kontaminuje některé potraviny, riskujete zdravotní problémy. Co tedy dělat? Máte se všech alobalů z domácnosti zbavit?

Jaké je nebezpečí?

Tento velmi tenký lesklý papír se dobře hodí na balení potravin, ale využívá se také při grilování a pečení. Při jeho používání si ale musíte být dobře vědomi jeho nedostatků. Když přijde alobalový obal do kontaktu s kyselými produkty, je pro organismus škodlivý. Kyselost napomáhá přenosu částic hliníku na potraviny. Stejně tak je při jeho používání nebezpečné zahřátí.

Vyhněte se troubě

Jak již bylo řečeno, používání hliníkového alobalu při pečení, způsobuje kontaminaci potravin. Nejčastěji slouží k zakrývání pekáčů nebo masa, aby se lépe propeklo, ale nevysušilo. Raději použijte poklici, která má stejný účinek bez nežádoucích vlastností. Zcela se vyhýbejte jeho použití v mikrovlnné troubě. Do té nepatří žádné kovové nástroje. Při jejich zahřátí se objevují malé jiskry, které mohou vyústit v požár.

Foto: Shutterstock

Kyselé potraviny a koření

Co mají tyto dva druhy potravin společného? Nesnáší se s hliníkem. V prvním případě dochází k uvolňování škodlivých látek vlivem reakce kyseliny s aluminiem. Proto se vyhněte uchovávání rajčat, citronů, ananasu, ale i jablek nebo zelí. V druhém případě, dojde-li ke kontaktu s kořením, proniká nebezpečná látka do něj. Vliv na uvolňování škodlivin do potravin má i sůl. Vyhýbejte se balení sýra, uzenin, nebo jinak soleného masa. Ze stejného důvodu nebalte ani sendviče, které tyto potraviny obsahují.

Jak se kontaminaci vyhnout?

Rozhodnete-li se, že budete potraviny v alobalu uskladňovat, nepřesáhněte 4 hodiny. Navzdory tomu, že je hliník pro zdraví nevhodný. Jeho účinky a vliv nebyl ještě jednoznačně prokázány. Malé množství hliníku přijímáme v potravinách a ze svého okolí každý den. Nemějte proto přílišné obavy, nepodaří-li se vám hliníku v domácnosti zcela zbavit.

Foto: Shutterstock, zdroj: Maison et traveaux

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments