Víte, že záleží na tom, kde a jak skladujete olej? A že i olej se může zkazit? Přestože moderní rafinované oleje toho vydrží opravdu hodně, při špatném zacházení můžou žluknout, zhořknout a nebo způsobit žaludeční potíže. Proto byste měli vědět, čeho se při skladování oleje vyvarovat.
Pozor na teploty!
Při uchovávání načaté lahve oleje je dobré dávat pozor především na teplotu místa, kam ho ukládáme. Olej by měl stát v prostorách, kde se teplota pohybuje v rozmezí 5-20 °C. Cokoli nad touto hranicí může představovat problém.
Pozor byste si tedy měli dávat především na to, když necháte lahev stát vedle sporáku nebo ho umístíte do skříňky nad topení.
V případě, že jej chcete mít schovaný v lednici, jej nechávejte spíše v teplejších patrech. Důležité je nevystavovat ho příliš velkým změnám teplot, takže když jej potřebujete, nalijte si požadované množství a lahev ihned vraťte do lednice, než se olej začne zahřívat.
Světlo a sluneční paprsky
Oleji rozhodně neprospívá ani to, když ho necháme stát na přímém slunečním světle. Jednak se zahřívá, což jsme si řekli, že mu neprospívá, ale ani příliš mnoho světla pro něj není to pravé ořechové. Olej má být zkrátka zavřený ve spižírně nebo v nějaké skřínce.
Pozor na nedovřenou lahev
Ať už olej necháváte v láhvi, ve které jste ho koupili, nebo si ho přeléváte do vlastní nádoby, dbejte na to, aby byla vždy správně zavřená. Když totiž oleji neuzavřeme přívod vzduchu, začne oxidovat a ztratí hodně ze své kvality, za kterou jsme si byli ochotni tolik připlatit.
Jaké oleje používáte?
V současné kuchyni jsme si zvykli používat celou škálu olejů. Ne každý se však hodí na všechny recepty. Olivový je vynikající na pokrmy za studena, palmový zase dobře snáší vysoké teploty, které naopak nevyhovují slunečnicovému oleji.
Oleje jsou v současné době jednou z nejdražších komodit mezi základními potravinami. Když už do nich tedy investujeme, měli bychom si být jistí, že víme, jak s nimi nakládat.
Foto: Shutterstock
No, to jsou mi rady. Asi jsme všichni hlupáci.
To víte, nic neumí a tak se živí tím, že z internetu opíše pár blbostí a má na chleba…
Máme výhodu sklepa – tam je stabilní teplota – v zimě cca 10 – 12°C a v létě cca 15 – 18°C.
Jaký olej a nač použiju, to nechte laskavě na mně 😛