Čaje jsou pro mnoho lidí oblíbeným nápojem, vhodným ke každodenní konzumaci. Někdo upřednostňuje ovocné, jiný zelené a někteří si rádi připraví čaj z různých bylinek a koření. Do pitného režimu můžete zařadit různé druhy, které jsou pro tělo velmi prospěšné. Už jste měli čaj z bobkového listu?
Bobkový list není jen koření
Možná jste zvyklí přidávat bobkový list do omáček, a ani by vás nenapadlo, že má i jinou funkci než dochucení pokrmů. Zároveň jde ale i o doplněk stravy, který může pomoct s některými zdravotními neduhy. Záleží na tom, jak se používá. V případě horšího spánku můžete přidat pár lístků sušeného bobkového listu pod polštář, měl by pomoct. Ale dokáže toho mnohem víc.
Účinky bobkového listu
Bobkový list neboli vavřín pomáhá i při cukrovce, podporuje trávení, pomáhá při bolestech kostí, revmatismu a dně. Má detoxikační a protizánětlivé účinky. Zlepšuje paměť. Zmírňuje nachlazení, ušní záněty, podporuje pocení, snižuje horečku. Listy jsou zase plné silic a hořčin.
Jak si připravit čaj z bobkového listu?
Budete potřebovat několik sušených listů, litr vody a jednu celou skořici. Zalijte bobkový list a skořici vroucí vodou a nechte 20 minut louhovat pod pokličkou. Můžete si ho přisladit dle vlastní chuti. Popíjejte ho několik dní v kuse, pak je potřeba dát týdenní přestávku.
Vavřínový prášek
Kromě čaje si můžete bobkový list připravit i ve formě prášku. Je to jednoduché, zkrátka je promixujeme a uzavřeme do sklenice. V této formě se užívá na špičce nože a zapíjí 300 ml vody.
Jak se používá v kuchyni?
Kromě léčivých účinků vám bude dělat radost v kuchyni. Využijete ho do rajské, svíčkové, při nakládání okurek, hub nebo zelí. Ale skvěle doplní i jiné pokrmy – luštěninové a zeleninové polévky, nebo omáčky k těstovinám. Při vhodném skladování vydrží i několik let.
Foto: Freepik.com, zdroj: Webmd