Když toho není mnoho v ledničce a zároveň potřebujete udělat rychlou večeři, často se vyplatí sáhnout po vejcích. Vždycky z nich dokážete vyrobit chutný, rychlý pokrm, kterým zasytíte celou rodinu. Velkou výhodu mají ti, kdo si mohou pochutnat na vajíčkách z vlastního chovu – ti totiž na celé vaječné večeři i ušetří.
Salát na všechny způsoby
Vejce jsou ideální ingredience do všech možných salátů. Můžete udělat klasický vajíčkový salát, ale ten se může přece jen zdát na večeři docela těžký. Lepší je vejce uvařit natvrdo a přidat je například do těstovinového, ale i zeleninového salátu.
Vyzkoušejte třeba slavný salát Niçoisie. Budete potřebovat hrst zelených fazolí, 2 vařená vejce, asi 5 brambor vařených ve slupce, artyčoky v oleji, hlávkový salát, ančovičky, černé olivy.
Tento salát by se neobešel bez zálivky, kterou tvoří: olivový olej, červený vinný ocet, dijonská hořčice, česnek, sůl a pepř.
Jak na to? Fazolky krátce povařte v osolené vodě. Vytáhněte je z vody a přidejte k nim zbylé ingredience. Zalijte připravenou zálivkou a podávejte.
Míchaná vajíčka
Míchaná vajíčka jsou taková klasika, kterou si občas udělá každý. Můžete si je ale něčím ozvláštnit – ať už kořením, bylinkami, sýrem nebo třeba uzeným lososem.
Poslední možnost spousta lidí ještě neobjevila, a to je škoda. Udělejte si klasická míchaná vajíčka, jak je máte rádi, a před podáváním na ně nakrájejte kousky lososa. Jistě vás překvapí, jak dokonale se tyto chutě snoubí.
Ztracené vejce
Ztracená vejce se v současné době nejčastěji podávají s holandskou omáčkou. Jestli si na tuto úpravu však netroufáte, nebo se vám do ní zkrátka nechce, vyzkoušejte jiný způsob. Stačí si zastřené vajíčko třeba rozkrojit na opečeném toustu, případně k němu můžete přidat opečenou slaninku a trochu rukoly a hned budete mít skvělou večeři.
Na co si dát při přípravě ztraceného vejce pozor? Nezapomeňte do vody, ve které budete vejce vařit, přidat ocet. Těsně před bodem varu, vytvořte ve vodě pořádný vír a do něj rozklepněte vajíčko. Zbytečně vejce nepřetáhněte – opravdu mu stačí tři minutky a pak s ním rovnou na talíř.
Foto: Shutterstock
Moc skvělý a HLAVNĚ LEVNÝ salát Nicosie, bože zas jeden inteligent!?
Vejce jsou nejhorší na cholesterol.
To je dávno vyvrácený mýtus. Navíc – pokud tělu nedodáte cholesterol ve stravě, vyrobí si ho samo – v játrech.
Podle toho bych musela mít cholesterol náležitě vysoký, protože vejce jím téměř denně – dvě vejce k snídani jsou pro mě akorát. A cholesterol jsem neměla nikdy ani zvýšený…