Mysleli jste si, že vejce v mikrovlnce udělat nejdou? Opak je pravdou. Jen se musí vědět, jak na to. Tak co? Máte chuť a odvahu vyzkoušet v mikrovlnce připravit vajíčka natvrdo, naměkko nebo dokonce míchaná?
Co se stane s vejcem v mikrovlnce?
Pokud nedodržíte následující rady, vejce prostě a jednoduše vybuchne. V syrovém vejci je totiž kapalina, která se vlivem tepla mění na páru, která se chce rozpínat, ale nemá kam. Tudíž dojde k výbuchu. A to je problém, protože čistit takhle zaneřáděnou mikrovlnku nechce nikdo. Jak tedy bezpečně vajíčka připravit?
Vejce natvrdo
Vejce vložíme do hluboké misky. Tu naplníme vodou, tak ať jsou vejce úplně ponořená. Přidáme sůl (půl lžičky na každé vejce). Nastavíme co nejnižší výkon (cca 300 W) a spustíme na 4 minuty. Ideálně se snažíme skořápku každého vejce propíchnout špendlíkem, tím předejdeme explozi. Hotová vajíčka nevyndáváme, ale necháme v mikrovlnce ještě přibližně 2 minuty odpočívat.
Vejce naměkko
Připravíme si hrníček vhodný k použití do mikrovlnné trouby a vymažeme ho máslem. Vajíčko či vajíčka do něj rozklepneme a párátkem propíchneme. Šálek zakryjeme a vložíme do mikrovlnky. Tu spustíme na poloviční výkon na cca 1 minutu. Jakmile trouba ohlásí konec, necháme vejce ještě další minutu dojít.
Míchaná vajíčka
Rozklepneme vejce do misky, osolíme a okořeníme, dobře prošleháme vidličkou. Vložíme do mikrovlnné trouby na 30 vteřin, poté opět promícháme. Pokud vejce stále nejsou hotová, vrátíme opět do mikrovlnky a zapneme ji na 10 vteřin. To opakujeme tak dlouho, dokud míchaná vajíčka nemají téměř požadovanou konzistenci. Pak na 30 vteřin odstavíme a můžeme podávat.
Vejce jsou výborným zdrojem proteinu a mohou se pyšnit také mnoha vitamíny – A, D, E, K. Z minerálů obsahují železo, fosfor, draslík a zinek, ze stopových prvků selen.
Foto: Shutterstock, zdroj: bbc.co.uk, justmicrowaveit.com
No tak to už mi přijde jednodušší udělat ta vejce klasicky – tj. uvařit v hrnku nebo usmažit na pánvi – ale jako zajímavost je to dobré 😀