Pozor na stará vejce nebo pukavce. Poznejte je jednoduchým testem

Rozklepnete vajíčko do těsta nebo třeba do polévky a už v další vteřině víte, jakou strašnou chybu jste udělali: po kuchyni se vám rozlije příšerný zápach, ve vašem pokrmu se místo žlutého vajíčka objeví odporná nahnědlá a nazelenalá břečka, a všechno, co jste dosud s takovou péčí připravovali, je v troskách. Jak se takovému scénáři vyhnout?

Co takhle domácí vajíčka?

Pokud máte možnost pořídit si pár slepic a starat se o vlastní chov, pak vám to vřele doporučujeme. Vždy budete mít vlastní vejce po ruce, budete vědět, čím jste slepice krmili a v jakých podmínkách váš chov žije.

Většina lidí se však musí spoléhat na nakupování vajec v obchodech, na trzích nebo u farmářů.

Rozdělení kupovaných vajec

Vždycky při výběru věnujte pozornost tomu, jak jsou vejce značena. Měli byste na nich najít značku toho, z jaké země pochází. Rozhodně je vždycky lepší vybírat vajíčka se značkou CZ, protože víme, že od slepice na prodejní regál nemusela absolvovat dlouhou cestu.

Číselné značení nám potom vysvětluje, v jakých podmínkách žily slepice, které vejce snesly:

  • 0 – ekologický chov
  • 1 – chov ve volném výběhu
  • 2 – halový chov
  • 3 – klecový chov

Vzhledem k nevhodným podmínkám, v jakých žijí zvířata především v případě klecového chovu, je vhodné se vejcím očíslovaným číslem 3 vyhýbat. Stejně již vzrůstá tlak na zakázání takových chovů, takže už se možná s trojkou na vajíčku brzy nebudeme vůbec potkávat.

Dále na vajíčkách obvykle najdeme i značku velikosti. Také se můžete někdy setkat s označením A a B: „Áčka“ jsou protřízená, očištěná vejce s kvalitní skořápkou, „béčka“ potom zbytek.

Foto: Shutterstock

Jak poznat „pukavce“, než vajíčko rozbijete?

Vyzkoušejte jednoduchý trik s vodou. Zdravé vajíčko, které se nemusíte bát jíst, klesne ke dnu. To, které uvnitř ukrývá nepěkné překvapení, zůstane plavat na povrchu. Jestliže se vejce vznáší, nemusí nutně znamenat, že je zkažené, rozhodně je však starší – proto se nehodí využívat ho do pokrmů, kam přijdou nedostatečně tepelně upravená vejce.

Tip

Žádný trik vám nikdy opravdu nezaručí, že vejce uvnitř skořápky je naprosto v pořádku. Proto si vajíčka vždy rozklepávejte do hrnku nebo do misky předtím, než je dáte do těsta. Zkoušejte je po jednom, abyste kvůli poslednímu špatnému kousku nemuseli vyhazovat všechna ostatní.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments