Ať už máslo potřebujete nahradit z důvodů finančních, praktických (nemáte ho doma) nebo zdravotních (intolerance na laktózu, alergie na bílkovinu kravského mléka), budete se divit, kolik možností existuje.
Obejít se při vaření a pečení bez másla není takovou tragédií, jak se zdá. Koneckonců máslo se může „pyšnit“ vysokým obsahem nasycených tuků a kalorické hodnoty taky nejsou zrovna nejpříznivější. Takže kromě toho, že vyzkoušíte v kuchyni něco nového, možná se dokonce zdravěji najíte.
Ghí
Přepuštěné máslo. Velkou výhodou ghí je, že neobsahuje kasein ani laktózu. Nahrazujeme v poměru 1:1 a ideálně u potravin, které se pečou při vysokých teplotách a podávají se teplé. Protože ghí obsahuje více vlhkosti, budete si možná muset pohrát s poměrem tekutin a mouky.
Kokosový olej
Počítejte, že vám kokosový olej změní chuť výsledného produktu do kokosova. Nejvíce se hodí do receptů, ve kterých je i čokoláda. Nicméně máslo zastoupí skvěle, nahrazujeme jej v poměru 1:1.
Olivový olej
Vzhledem k tomu, že olivový olej je tekutina, hodí se spíše pro smažení nebo pečení moučníků, které nemusí zůstat pevné, takže jej nepoužívejte u dortů. Výborně chutná v muffinech. Nahrazujeme v poměru 3:4.
Jablečné pyré
Přesnídávka? Přesně tak. Může přidat sladkou chuť, proto není od věci ubrat cukru, na druhou stranu snižuje množství kalorií a tuku.
Rozmačkané banány
Banánové pyré taky dokáže nahradit máslo. Navíc poskytuje extra živiny a sníží kalorie a obsah tuku. Rozmačkejte je úplně najemno. Jen pamatujte, že mírně pozmění chuť. Pro milovníky banánů jen plus.
Dýňové pyré
Bohaté na živiny, výborné místo másla. Ale pozor. Protože je řidší, nahrazujte v poměru 3:4. To znamená, že použijete asi tříčtvrtinové množství, než je uváděné množství másla.
Řecký jogurt
Pokud nemáte problém s mléčnými výrobky, můžete máslo vyměnit za řecký jogurt. Zajistí výraznější, štiplavější chuť. Doporučuje se použít jogurt plnotučný, buchta z odtučněného jogurtu by mohla více drobit.
Vidíte? Alternativ k máslu existuje víc než dost. Nebojte se zaexperimentovat. Hlavně nikdy nezkoušejte místo másla do těsta přidat margarín. Je vysoce zpracovaný a obsahuje trans-tuky. Je lepší volit co nejkvalitnější suroviny, pak bude kvalitní i finální produkt.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, Medicalnewstoday
Ghi,je přeci dražší než máslo.A z toho másla si ho můžeme udělat sami.To už dělaly naše babičky.Úsporu to neřeší!!!
Teď se bude máslo nahrazovat asi z finančních důvodů. Nemyslíte? A pak jsou ty rady celkem na houby. Jablka mi vydrží dlouho,přesnídávku taky můžu mít doma. Ale že něco upeču,si třeba vzpomenu večer. A nemám v zásobě stále doma bílý jogurt,dýní,banány. Použijí olej nebo náhražku másla. Bez problémů to jde. Ovšem,na specialitky kupují máslo v akci. V mrazáku vydrží dlouho.
To jsou strašné ptákoviny, co tady radí. Totiž už naše babičky (ta moje určitě) věděly, že ne vždy jde máslo jednoduše nahradit – kór takovým svinstvem, které tu doporučují…
Tak prostě toho upeču méně, ale kvalitně – mám dojem, že zdejší pisálkové viděli kuchyň jen na obrázku,,,