Hruškový štrúdl z Pohlreichovy kuchyně. Jablka už do něj nedáte

Štrúdl z jablek míváte na talíři každou sezónu. Ale už jste ochutnali hruškový štrúdl? Pokud ne, je to chyba, chuťově je naprosto skvělý. Namísto jablek použijete hrušky, které obsahují vysoké množství vitamínu C, velké množství vlákniny a plno antioxidantů. Zkuste si připravit hruškový závin podle Pohlreicha.

Co budete potřebovat?

Připravte si 8 oloupaných a nakrájených hrušek (na plátky), 100 g mandlové mouky, 4 lžíce třtinového cukru, 450 g plundrového těsta, 60 g mandlí, 1 lžíci hruškovice, 2 vejce a citronovou šťávu.

Jak na to?

Nejprve oloupejte a nastrouhejte hrušky. Přidejte k nim třtinový cukr, skořici, mandle a vše promíchejte s hruškovicí. Připravte si vál a rozválejte listové těsto. Vyválené těsto posypte strouhankou, rozšlehejte dvě vejce a potřete ho. Těsto přendejte na plech na pečicí papír, naneste na něj směs a zabalte. Zabalený závin potřete zbytkem rozšlehaných vajec a dejte péct na 180 stupňů asi na 30 minut.

Foto: Shutterstock

Hrušky léčí

Nehodí se pouze do závinu, ale mají i další účinky. S pomocí hrušek můžete i zhubnout, nebo vám pomohou snížit hladinu krevního cukru a cholesterolu. Důležité je ale jíst je pravidelně. Jsou bohaté na kyselinu listovou, draslík a vitamín C. Měli byste je konzumovat zcela zralé, v opačném případě jsou vhodnější pečené.

Jak si připravit pečené hrušky?

V případě, že se rozhodnete připravit si pečené hrušky, budete potřebovat 1 hrušku, 1 lžíci javorového sirupu, 1,5 lžíce vody, 1 lžíci rozinek, špetku hřebíčku a špetku muškátového oříšku.

Předehřejte troubu na 190 stupňů, mezitím smíchejte vodu, javorový sirup a koření a nechte rozinky 20 minut namáčet. Hrušku zbavte jádřince a místo něj vložte rozinky. Před pečením hrušku potřete javorovým sirupem. Pečte asi 20 minut doměkka volně zakryté alobalem. Pečené hrušky jsou chutnou a zdravou svačinkou.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments