Fazole už nemusíte namáčet. Skvělý fígl umožní je uvařit téměř okamžitě

Příprava fazolí je velmi zdlouhavá. Klasicky se totiž před přípravou celou noc nechají ve vodě namáčet. Když se rozhodnete ráno, že k obědu chcete připravit fazole, můžete se zaměřit na ty z konzervy. Nebo vyzkoušet jiný způsob, díky kterému jim stačí mnohem kratší doba namáčení.

Jak na to?

Připravte si vodu, 0,5 kg fazolí, 3 plátky citronu, cibuli a tlakový hrnec. Fazole namočte do vody s plátky citronu a nechte je namáčet 1,5 hodiny. Pak vodu slijte, fazole přendejte do tlakového hrnce a zalijte. Voda by měla dosahovat asi 2 cm nad fazole. Přidejte do hrnce oloupanou cibuli a nechte 15 minut vařit. Sporák vypněte a nechte fazole odpočívat.

Fazole změknou díky minerálce

Skvělý trik na to, aby fazole změkly, je náhrada obyčejné vody za minerální vodu. Díky tomu jim stačí místo několika hodin jen jedna. Jako urychlovač změknutí při vaření funguje i cukr, který celý proces měknutí fazolí zrychlí. Dalším pomocníkem může být jedlá soda. Přidáte ji při vaření, nakonec je pak potřeba zakápnout fazole citronovou šťávou. Jinak by fazole mohly ztratit chuť.

Foto: Shutterstock

Fazole a zdraví

Fazole bychom měli zařazovat do jídelníčku pravidelně. Jsou plné zdraví prospěšných látek, pomáhají při onemocnění jater a ledvin, a mají příznivý vliv i při vyšším cholesterolu. Posilují srdce a krevní oběh, a navíc mají nízkou energetickou hodnotu. Hodí se i do dietního jídelníčku. Není potřeba jich sníst závratné množství, raději méně, zvlášť, když na ně nejste zvyklí. Jinak by vás mohlo překvapit nepříjemné nadýmání.

Jak zabránit nadýmání

Je potřeba je namáčet. Doba namáčení se u jednotlivých druhů fazolí liší. Nápomocné jsou i bylinky, které snižují nadýmání – bobkový list, majoránka nebo kmín. V Japonsku se k fazolím při vaření přidává mořská řasa Nori nebo Komba. Zmírní nadýmání, a navíc fazole rychleji změknou.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments