Struhadlo většinou vydrží opravdu dlouho. Je to v domácnosti velmi ceněný a používaný pomocník. Ať už jde o sýry, zeleninu, nebo čokoládu na perník, většinou se bez něj neobejdeme. Určitě ho nemusíte vyhazovat ve chvíli, kdy přestalo být tak ostré jako na začátku. Je několik způsobů, jak to vyřešit a udělat z něj opět profesionálního pomocníka.
Struhadlo se snadno otupí
Struhadlo by mělo být zavěšené. Ve chvíli, kdy je volně položené mezi dalšími kuchyňskými pomocníky, velmi rychle se otupí. Dalším nepřítelem je myčka nádobí. Vhodnější je umýt ho klasicky, a to ihned po použití, nenechat ho zaschnout, abyste se pak zbavovali zbytků potravin. Tím také nepřispíváte tomu, aby vydrželo dlouho ostré.
Vyzkoušejte alobal
Jednou z možností je použití alobalu. Stačí ho vzít a zmačkat do kuličky, kterou pak použijete ke zbroušení struhadla. Dělejte rovné tahy po břitech ve směru, kterým strouháte. Další variantou, podobnou, jako alobal, je brusný papír s co nejvyšší zrnitostí. Postupujete stejně jako alobalu. Je to rychlé a snadné. Jediným problémem je, že zbroušení dlouho nevydrží a budete ho muset v blízké době opakovat.
Broušení pilníkem
Pečlivější postup je, pokud si nejdříve narovnáte s pomocí hřebíku břity. Najdete si hřebík, který odpovídá jejich průměru a všemi ho protáhnete, aby byly opět stejně velké. Následně struhadlo zbrousíte pomocí kulatého pilníku. Alternativně lze použít i nůž nebo lžíci. Mělo by vám ještě nějakou dobu vydržet. Samozřejmě pokud začíná rezivět a je celé zohýbané, je vhodnější pořízení nového.
Navíc lze tento postup aplikovat jen na kovová struhadla, jiný materiál zbrousit nezkoušejte. Při broušení se vždy vyplatí maximální opatrnost. Nejdéle vám přesto vydrží kovové struhadlo, případně je na trhu široký výběr multifunkčních struhadel, které si také poradí s většinou potravin.
Foto: Shutterstock