Bramboráky milujeme snad všichni. Jen s tím rozdílem, že tuto křupavou, smaženou, bramborovou dobrotu připravuje každý z nás s mírnou odlišností. Ovšem, základ je jasný – brambory. Cílem každého kuchaře nebo kuchařky je, aby byl výsledek famózní, křupavý a velmi chutný. I v případě rozdílnosti receptů, vám přinášíme jeden trik, který poslouží každému a zdokonalí tak výsledek. Jaká ingredience by se měla přidat?
Prozrazení ingredience
Nyní už vás nebudeme napínat. Touto zvláštní ingrediencí je jedlá soda. Má opravdu široké využití a jedním z nich je využití při pečení. V takovém případě má za úkol zvětšit objem potraviny, prokypřit ji a zvláčnit. Samozřejmě i kypřící prášek do pečiva má takové účinky, ale ten do bramboráků nikdy nedávejte. Vlastnosti prášku a jedlé sody jsou rozdílné. Navíc dávkování jedlé sody je úplně jiné a vždy stačí mnohem menší množství.
Soda v bramboráku
Jedlá soda se využívá také na pálení žáhy, je totiž zásaditá. Proto byste měli do těsta přidat něco kyselého. Například podmáslí, jogurt, trochu octu či acidofilní mléko. Tímto způsobem docílíte nejlepšího efektu. Jakmile těsto umístíte na horkou pánev, zvětší svůj objem – na což bychom také neměli zapomínat. Obecně lze říci, že má soda až čtyřikrát silnější účinek. Proto to s jejím množstvím nepřehánějte.
Recept na výtečné bramboráky
Připravte si tyto suroviny:
- půl kila brambor
- hrnek hladké mouky
- 6 stroužků česneku
- půl lžičky jedlé sody
- čtvrt lžičky soli a pepře
- majoránka dle chuti
- 2 vejce
- 100 mililitrů jogurtu či acidofilního mléka
- sádlo
Syrové brambory nastrouhejte na hrubém struhadle a smíchejte je s rozkvedlanými vejci a jogurtem či mlékem. Dále přidejte mouku, česnek, sůl, pepř, majoránku, alespoň jednu polévkovou lžíci a jedlou sodu. Těsto důkladně promíchejte a nechte přibližně patnáct minut odstát. Na nízké pánvi rozehřejte sádlo – bramboráky tak získají lepší chuť – a dejte do ni pomoci lžíce nebo vařečky těsto, které mírně rozetřete na placku. Pamatujte si, čím nižší bramboráky uděláte, tím budou křupavější. To je vše. Dobrou chuť.
Foto: Shutterstock
No, nevím. Díra si to přebere a stejně z toho bude hovno. Tak jaký fraky…
“Na nízké pánvi rozehřejte sádlo – bramboráky tak získají lepší chuť”
???
To jako že na vysoké pánvi nebo snad na ztuhlém sádle by měly chuť horší?
Bramborák musí být vláčný, nikoli křupavý!!!!!
Uvnitř vláčný a na okrajích křupavý… 🙂
Bramborák bez kmínu? Fušere!
Sodu při pečení používám celkem často, ale do bramboráku fakt ne. Proč dávat do těsta tolik mouky? Zásadně nepoužívám brambory typ C, radši přílohové B. Na půl kila stačí přidat cca 2 hrsti strouhanky.
Pokud tam dá jogurt nebo kyselé mléko, tak ta mouka bude třeba. Osobně moukou také šetřím, aby bramborák nebyl málo bramborovy😀. Zkoušela jsem přidat tvaroh, také není špatný. Mám ráda bramborák křupavé.
Tiež ho robím tak isto a musím im ho podeliť, aby sa oń nepohádali.