Rošt v troubě používáme většinou při pečení. Ale nemusí to tak být, je ještě další skvělá možnost, jak ho využít. Dosud vás nejspíš ani nenapadla, ale je to vyzkoušený způsob a můžete si zase o něco zpestřit jídelníček.
Opečte si toastový chléb
Na rošt, respektive mezi jeho jednotlivé příčky, je skvělé dávat opéct chléb. Bude rovnoměrně opečený, a navíc připravíte rovnou množství pro celou rodinu. Pokud si připravujete toasty v přístroji, který zvládne maximálně dva najednou, toto je obrovský rozdíl. V každém případě si pod cokoliv, co budete připravovat, dejte plech s pečícím papírem – když bude odkapávat tuk, aby to nebylo přímo do vaší trouby.
Kam rošt umístit?
Pokud jde o samotné umístění roštu v troubě, máme na výběr více možností. Na horních pozicích je vyšší teplota než dole, protože pára stoupá směrem nahoru. Na dlouhé a pomalé pečení je vhodnější mít rošt co nejníže, naopak, pokud potřebujeme rychle zapéct například brambory a toužíme po zlatavém zbarvení, umístíme rošt výše. Uprostřed je ideální neutrální pozice, kterou nic nezkazíte.
Udržujte rošt v čistotě
Při častém využívání se rošt rychle zašpiní. Nesmíte zapomínat na pravidelnou údržbu, obzvlášť, pokud ho využíváte přímo, například na opékání chleba. K čištění můžete použít i jedlou sodu. Ideální je vyčistit ho ve vaně. Nalijte na něj horkou vodu, aby byl zcela ponořený. Naneste na něj saponát a posypte ho jedlou sodou. Po hodině by měla špína sama pustit, rošt pak pouze dočistíte a můžete ho opět používat.
K čemu slouží polička pod troubou?
Máte klasickou troubu, pod kterou se nachází typická zásuvka? Překvapivě neslouží k ukládání plechů, které zrovna nepoužíváte. Má se do ní dávat připravené jídlo, aby se zachovalo déle teplé! Udržuje teplotu jídla, aby bylo připravené ke konzumaci. Je zvykem nechávat upečené jídlo v troubě, ale místo toho byste ho měli ukládat zrovna do té poličky. Je to jeho pravý účel.
Foto: Shutterstock
Tak o té zásuvce, že je na uchování, jídla, slyším poprvé. A plechy si máme dát do ložníce?
na tousty je toaster a ne trouba
Až na to, že v troubě to trvá několikrát déle, než se rozehřeje a chleba opeče… Nemluvě o spotřebě energie
Přesně.
Teď jsem chtěla napsat úplně to samé😄