Chleba ve vajíčku je pochoutkou, kterou jistě zná každý z nás. Mnozí si jej připravují například ke snídani nebo k večeři, protože je vynikající a velmi rychle připravený. Stačí pouze dvě ingredience – chleba, vejce a chutné jídlo je na světě. Někdo jej rád obohatí i o sýr či hořčici a cibuli – takovým způsobem jsou připravené chleby opravdu vynikající. Pokud už vám ale tradice zevšedněla, můžete jej připravit trochu jinak. Prozradíme, jak si tuto pochoutku obohatit, aby z ní vznikl plnohodnotný pokrm.
Chleba ve vajíčku trochu jinak
Na přípravu chleba ve vajíčku si připravte tyto ingredience:
- 5 plátků chleba
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- půl lžičky sladké mleté papriky
- 80 gramů šunky
- 100 gramů eidamu či goudy
- sůl a pepř
- olej či sádlo na smažení
- hořčici
Pokud máte plátky šunky, nakrájejte je na malé kousky. V případě, že máte šunku vcelku, nastrouhejte ji na hrubém struhadle. To stejné proveďte i s tvrdým sýrem. V misce rozkvedlejte vejce, osolte je, přisypte papriku, prolisujte česnek a přidejte šunku se sýrem. Vše promíchejte a ve směsi obalte plátky chleba. Směs by měla být hustá, aby dobře ulpěla na chlebě.
Rozehřejte olej či sádlo v pánvi a opečte chléb z každé strany dozlatova. Po usmažení jej nechte okapat na ubrousku. Následně potřete hořčicí nebo kečupem, cibulí, kyselými okurkami a podávejte.
Chleba ve vajíčku se slaninou
Připravte si:
- 6 plátků anglické slaniny
- pesto ze sušených rajčat
- 6 plátků chleba
- 150 gramů čedaru
- 4 vejce
- 50 mililitrů mléka
- sůl a pepř dle chuti
Nejdříve si na pánvi opečte slaninu, a to tak, aby křupala. Následně namažte všechny chleby rajčatovým pestem. Na tři chleby položte dva plátky slaniny, nastrouhejte na slaninu čedar a přiklopte druhým plátkem chleba. Dobře přitlačte, aby se chleby mírně spojily. Následně rozkvedlejte v míse vejce a mléko, osolte je, opepřete a obalte v nich chleby. Rozehřejte olej v pánvi a osmažte na něm chleby. Velmi chutné také je, když chleby osmažíte na másle. Získají si tak jemnější a lahodnější chuť.
Servírujte například s rukolou, rajčatovým salátem nebo s čerstvými rajčaty s mozzarellou a bazalkou. To je vše. Dobrou chuť.
Foto: Shutterstock
Bylo by skvělé a víc jak vhodné, aby se ve článcích s recepty různých “pochoutek” nacházely fotky toho jak ty patlaniny opravdu vypadají, a ne sem dávat nějaké úplně jiné nic neříkající fotky z různých databází fotek.